Во Бразил воведена шестмесечна вонредна состојба – птичји грип беснее низ земјата

Бразилскиот министер за земјоделство Карлос Фаваро вчера прогласи вонредна состојба од 180 дена како одговор на појавата на многу заразен вирус на птичји грип меѓу дивите птици.

Share
Прочитај повеќе

Нов случај на птичји грип кај дива птица во Штипско

Доколку граѓаните најдат угината дива птица во природата, апелираме за тоа да го известат најблиското ветеринарно друштво или Агенцијата за храна и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе

За прв пат и луѓе заразени со сојот на птичји грип H5N8: Седум случаи во Русија

Седум работници на живинарската фарма на југот на Русија се заразиле со H5N8 во декември 2020 година. Сите случаи се асимптоматски. Што носи ова откритие?

Share
Прочитај повеќе

Во Виетнам уништени 100.000 парчиња живина заради ширење на птичјиот грип

Од почетокот на годината Виетнам уништи повеќе од 100.000 парчиња живина во обид да го запре ширењето на птичјиот грип, соопшти владата на оваа азиска земја.

Share
Прочитај повеќе