Отстранување на непријатниот мирис кај ракијата

Мирисот и вкусот на изгорена ракија може да се отстранат на два основни начини.

Share
Прочитај повеќе

Законот за акцизи одложен за ноември

На крајот на мај, производители на домашна ракија од Тиквешијата на средба со претставници на Царината, како изготвувачи на законот, побараа што е можно подолго да се одложи плаќањето на акцизата за домашно произведена ракија.

Share
Прочитај повеќе

Во една година, ќе може да се произведе најмногу 1.000 литри чист алкохол

Министерството за финансии го објави Предлог-законот за акцизите кој е во фаза на подготовка. Земјоделците кои од овошје и грозје произведуваат жестоки алкохолни пијалоци ќе смеат во текот на годината да произведат најмногу 1.000 литри чист алкохол.  Целта на Предлог-законот е усогласување со директивите на Европската Унија од областа на акцизите.

Share
Прочитај повеќе

Со новиот закон ќе се олеснат условите за производство на домашна ракија и вино

Законските олеснувања одат до таму што веќе не мора да се кријат производителите на домашна ракија и вино бидејќи ќе бидат ослободени до 200 литри чист алкохол и до 500 литри вино да си произведат за свои потреби без никакви процедури и давачки.

Share
Прочитај повеќе

Новиот закон за акцизи предвидува производство на најмногу 1000 литри чист алкохол годишно

Земјоделците кои од овошје и грозје произведуваат жестоки алкохолни пијалоци ќе смеат во текот на годината да произведат најмногу 1.000 литри чист алкохол. Ова е дел од новиот Закон за акцизи кој веќе е објавен, а со кој и земјоделците кои прават ракија дома која ја продаваат стануваат акцизни обврзници. Според предложените измени, на произведената количина се плаќа акциза од 30 денари по литар жесток алкохолен пијалок со просечна јачина од 45 отсто.

Share
Прочитај повеќе

Натпревар во дегустација на вино и ракија

Наградите и признанијата за најуспешните производители на вина и ракии ќе им бидат врачени за време одржувањето на централниот настан на 14-ти февруари на градскиот плоштад во Неготино.

Share
Прочитај повеќе