Извозот во јануари и февруари со раст од 21,1 отсто

Извозот на стоки во првите два месеца од годинава бележи раст од 21,1 отсто во однос на тој период лани, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Раст и на издадените полиси и на исплатените штети во земјоделството

Според официјалните податоци на АСО, продажбата на полиси за сите класи земјоделско осигурување од 2017 година до лани е зголемена за 2,5 пати.

Share
Прочитај повеќе

Светската банка прогнозира раст на македонската економија од 3,6 отсто оваа и 3,5 проценти следната годинa

Светска банка во најновиот извештај прогнозира раст на македонската економија за годинава од 3,6 отсто и за наредната од 3,5 проценти.

Share
Прочитај повеќе

Како успешно да посадиме маслодајна репка

Од сеидба до берба на маслодајната репка е период од речиси 11 месеци, што го прави ова производство голем предизвик. Многу одлуки во текот на сезоната го одредуваат крајниот резултат. Без оглед на тоа колку условите за производство се разликуваат од парцела до парцела, неопходно е да се разберат одредени појави за време на сеидбата, со цел да се постигне рамномерен развој на насадот со маслодајна репка.

Share
Прочитај повеќе

Органското земјоделство во историски раст

Во четиринаесет земји, вкупно 10 проценти или повеќе од земјоделското земјиште е органско. Глобалните органски статистики го покажуваат придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој.

Share
Прочитај повеќе

Скок во цените на храната во светот

Индексот на цените на месото се зголеми за 3,0% на месечна основа. Цените на шеќерот и растителното масло исто така се зголемија, но индексот на житарици падна за 2,8 отсто минатиот месец.

Share
Прочитај повеќе

Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство

-Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство. Ова е доказ дека носиме добри политики, кои даваат одлични резултати, истакна министерот Љупчо Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Земјоделството бележи пораст со што има придонес во вкупниот раст на бруто-домашниот производ

„Споредено со претходните квартали кога имавме негативен тренд и состојбата што ја наследивме во 2017 година, кога учеството на земјоделството во вкупното БДП беше негативно, овие податоци покажуваат дека земјоделството се стабилизира, односно излегува од континуираната негативна состојба што е резултат на нагорен тренд на зголемено производство и на зголемени обработливите површини. На пример во 2017 година се обработувале вкупно 226.117 хектари, а во 2018 година 229.414 хектари“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Следната година развој на земјоделството со 17 милиони евра

– Проектот за ортофото снимање во државата е завршен, при што се дигитализирани 450 илјади хектари пасишта. Ова е нова информација и ова првпат се спроведува од страна на министерството. Особено за нас се значајни пасиштата  затоа што со самото влегување во Европската унија државата ќе добива пакет средства во однос на тоа колку површина има. Затоа брзавме за таа постапка, информира Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Во буџетот за 2019, износот за субвенции и рурален развој изнесува вкупно 8,4 милијарди денари

Во Буџетот за 2019 година планирана е поддршка за земјоделството, поддршка за производство, за квалитет и за сигурен пласман.
Износот на субвенции и рурален развој изнесува вкупно 8,4 милијарди денари.
Ветувањето „Зелена нафта“ пристигнува во 2019 година за поддршка на земјоделските стопанства од 30% при набавка на гориво за земјоделска механизација.

Share
Прочитај повеќе