Кога е вистинското време за третман на овошјето во зима

На најголемиот број насади завршено е зимското режење, по што ќе се направи  зимски третман на растенијата. Со режење ги отстрануваме старите, гнили и расипани гранки, како и вишокот  гранки во крошна, што ќе овозможи подобра пенетрација на препаратот во сите надземни делови од растението.

Share
Прочитај повеќе

Кога е најдобро време да се режат розите

Во секој случај, гранките не треба да се скратат, бидејќи ова ризикува дека за време на зимските месеци, некои гранки можат да замрзнат, круната може да биде драстично намалена и следното лето да цвета многу помалку.

Share
Прочитај повеќе

Подмладување на винова лоза

Kaj различни сорти на винова лоза, должината на ластaрoт е различна, при што можат да се разликуваат како плодни и неплодни и да се започне со режење.

Share
Прочитај повеќе

Пролетно режење на Аронијата

Во првата година се дозволува развој на 2-3 странични изданоци,кои ќе го формираат првиот спрат на крошната. Во следните три години треба да се формираат и останатите спратови, така да секоја следна година се реже централната оска во височина од 40-50 см од претходниот спрат.

Share
Прочитај повеќе

Режење на органски овоштарник

Вистинското време е кон крајот на зимата пред започнување на движењето на соковите.Тогаш сеуште не постои лисна маса и затоа е полесно да се изврши резидбата.

Share
Прочитај повеќе