Реките под просекот и покрај врнежите

И покрај врнежите што ја зафатија земјава, водостоите на повеќето реки се под или околу јунскиот просек.

Share
Прочитај повеќе

Намален водостојот на реките

Водостојот на реките во земјава е намален во однос на вчерашниот ден, а зголемување на нивото имаат реките Вардар на мерното место кај Демир Капија, Треска на мерното место кај Македонски Брод, Струмица на мерното место кај Сушево и Црна Река кај Новаци.

Share
Прочитај повеќе

Повеќето реки над јануарскиот просек

Нивоата на повеќето реки во земјава се над просекот за јануари, но дел се со пониски водостои, покажуваат денешните хидролошки мерења.

Share
Прочитај повеќе

Благо намален водостојот на реките

Водостоите на реките во земјава бележат благо намалување во однос на вчера. Исклучок е реката Пчиња на мерното место кај Пелинце, каде нивото е за еден сантиметар повисоко од вчерашното, покажуваат резултатите од последните мерења направани од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Share
Прочитај повеќе

Зголемен водостојот на речиси сите реки во Македонија

Најголемо зголемување за околу седум пати има кај реката Треска, а скоро двојно е зголемено нивото на Вардар кај Јегуновце и кај Зајчев Рид во Скопје. Двојно е зголемен водостојот и на Пчиња и на Крива Река. Исклучок е реката Сатеска каде водостојот е 17 сантиметри под нормалната кота.

Share
Прочитај повеќе

Зголемен водостојот на Вардар, Брегалница и Црна река

Зголемен е водостојот на Вардар кај Јегуновце, Брегалница кај Берово и Штип и на Црна река кај Новаци во однос на просекот за ноември,  соопшти денеска Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Share
Прочитај повеќе

Опасност од поплави: Зголемено е нивото на езера и речиси сите реки во земјава

„Од страна на Центарот за управување со кризи известени се сите надлежни институции, вклучително и  единиците на локална самоуправа. Се координираат активностите и континуирано ја следиме состојбата“, вели Надица Вчкова – Центар за управување со кризи

Share
Прочитај повеќе

Водостоите на реките и езерата повисоки од просекот за март

Водостоите на реките во земјава се повисоки од просекот за март, а единствен исклучок е Црна Река на мерното место Новаци каде нивото е за една третина пониско од вообичаеното.

Share
Прочитај повеќе

Загрозени се куќи и земјоделски посеви

Одрони, свлечишта, непроодни патишта, поплавени земјоделски површини и дворови. Ваква е сликата во некои општини низ земјава, откако Вардар, Треска, Црна и Бабуна се излеаа од коритата. Tреска поплави земјоделски површини и ливади во атарите на селата Лисичани, Пласница, Сувидол, Девич, Манастирец и Модриште.

Share
Прочитај повеќе

Новите врнежи ќе ги покачат водостоите на реките, можно е излевање

Од Центарот за управување со кризи информираат дека новите врнежи дополнително ќе влијаат на водотеците и суводолиците и оти се очекуваат нови покачувања на водостоите, кои поради влажните почви и нивната мала способност да впијат поголеми количини на вода, треба да се внимава на можна појава на локални излевања на сливовите на реките Треска, на Црна Река, на притоките на реките Радика и Црн Дрим, притоките на реката Вардар, реките околу Баба Планина, Ниџе, Кожув и Бабуна.

Share
Прочитај повеќе