Поддршка од земјоделците во Ресен за новиот предлог модел во субвенционирањето

Земјоделците преку новиот модел за субвенционирање добиваат авансна исплата на 30% од субвенциите. Оваа 2022 година авансната исплата на субвенциите ја започнуваме токму со исплатата кон овоштарите, како пилот проект, а веќе од следната 2023 година авасно ќе се исплаќаат субвенциите кон сите земјоделци. 

Share
Прочитај повеќе

Производителите на јаболка за прв пат оваа година ќе имаат две исплати за субвенции

Министерот Николовски посочи дека наскоро започнува реализацијата на проектот на Светска банка, преку кој во Ресен но и во Скопје и Струмица ќе се изградат современи откупни центри, кои се од големо значење за земјоделците од овој регион, за откупот и за трговијата.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски утре на средба со јаболкопроизводителите во Ресен

Би порачал само, дека не сакаме никаква партизација, ниту политизација, тука сме за поддршка на земјоделците, тоа е наша обврска, информира министерот.

Share
Прочитај повеќе

Ресен ќе прави листа со специјални возила што може да дејствуваат во пожар

Ова беше еден од заклучоците на денешниот состанок на градоначалникот Живко Гошаревски со претставници на шумската полиција, шумското претпријатие, полицијата, ловното друштво, јавното комунално претпријатие „Пролетер”, Центарот за спасување и заштита, Дирекција за заштита и спасување, инспекторските и ренџерските служби кој, како што информираше градоначалникот, се одржал поради алармантната состојба со пожарите на територија на државата.

Share
Прочитај повеќе

Гошаревски: Ресен и Преспанскиот регион добиваат модерен лик, за којшто се боревме пред четири години

Со транспарентна, чесна и макотрпна работа, и покрај сите препреки кои ги наследивме од претходната власт, милионските долгови кои ни ги долгата криминална рака на ДПМНЕ, успеавме Преспа да започне да добива модерен лик, за кој што се боревме пред четири години, порача на трибината на СДСМ под мотото „Најдоброто за нашата општина”, градоначалникот на Ресен Живко Гошаревски.

Share
Прочитај повеќе

Ресен и Пустец со идеја за велосипедско поврзување околу Преспанското Езеро

Поврзување на Преспанскиот регион од македонска, албанска и грчка страна со велосипедски патеки околу Преспанското Езеро било тема на разговор меѓу градоначалниците на општините Ресен и Пустец, Живко Гошаревски и Пали Колефски.

Share
Прочитај повеќе

Вчера во Ресен доделени 7 договори преку Ипард програмата за набавка на приклучна земјоделска механизација

Со помош на  средствата од ИПАРД 2 програмата сериозно го модернизираме домашното земјоделство, ги намалуваме производните трошоци, но, и работните часови на нива, а домашното производство станува поконкурентно“ изјави Бачовски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Арјанит Хоџа, денес учествуваше на јавна трибина во Ресен

Заедно со министерот за екологија и просторно планирање г. Насер Нуредини, покажаа подготвеност во изнаоѓање долгорочно решение за заштита на Преспанското Езеро како посебен споменик на природата.

Share
Прочитај повеќе

Блерим Бесими со признание за „Најуспешен производител на квалитетни јаболка во Преспанскиот регион“

-Ова признание посебно ми значи, затоа што кога толку многу се трудиш и работиш и кога некој ќе те повика да ти каже дека признанието е твое, чувството е неопишливо. Вакви признанија добивал и мојот татко и мојот дедо, и среќен сум што го продолжувам ланецот на успеси, истакна Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Гошаревски: Целосна поддршка на Задругите околу пласманот на јаболката

-Како градоначалник, давам целосна поддршка на ставот околу минимална продажна цена на јаболкото, договорена од страна на задругите на јаболкопроизводители, истакна Гошаревски.

Share
Прочитај повеќе