Почнува откупот на тутунот

Според тутунските здруженија, родот годинава е околу 24.000 тони. Се очекуваат повисоки откупни цени зашто тутунот е со висок квалитет каков што немало со години.

Share
Прочитај повеќе

Готови се проценките по незапамтеното невреме во Преспа: Колкави се штетите?

Во Преспа при невремето кое се случи месецов уништени се плодовите, јаболковите стебла, а дел од нив нема да имаат род и следната година.

Share
Прочитај повеќе

Малините ги заменуваат земјоделските култури во Полошко

Се повеќе луѓето кои се занимаваат со земјоделство и сточарство во Полошкиот регион започнуваат со одгледување малини. Наместо нивите и имотите со луцерка, компири и слично, се засадува малина, која се смета за доходовна култура, а пласманот е претежно за странските земји. Со единствениот откупувачки центар ЛК „Распбери“ лоциран во тетовско Јанчиште сè повеќе земјоделци се договараат да произведуваат малини и да бидат нивни кооперанти.

Share
Прочитај повеќе

Штипските земјоделци бараат на терен да излезат осигурителните компании

Дел од земјоделците ги осигурале посевите, но како што велат претставниците на осигурителните компании се уште не излегле на терен. Бараат веднаш да извршат проценка, бидејќи мора да преземат арготехнички мерки, за да спасат барем дел од родот.

Share
Прочитај повеќе

Пченицата добро се развива

Јачменот и пченицата се во одлична фаза, а болести нема. Има предуслови дури и за рекордни приноси, доколку на почетокот на мај заврне дожд кој ќе донесе од 10 до 15 литри на метар квадратен. Ова се однесува особено за површините каде се применуваат агротехничките мерки и каде што прихраната и заштитата против болести се завршени, велат експертите.

Share
Прочитај повеќе