Македонија со свој штанд на Fruit Logistica 2023 во Берлин

МЗШВ и оваа година предводи македонски штанд за промоција на македонските производи. Фирмите кои се дел од македонскиот штанд се Flora Fresh, Хортена, Виториа Фруит, Румко, Туран, Невада и Фреш Лајн.

Share
Прочитај повеќе

2.000 изложувачи од 87 земји на Fruit Logistica 2023 во Берлин

Fruit Logistica е водечки саем за секторот на свежи производи, овошје и зеленчук, кој нуди бројни деловни можности, вмрежување и контакти на клучните носители на одлуки во секој сектор од индустријата. Ќе се одржи во Берлин, Германија, од 8 до 10 февруари 2023 година.
Голем број на македонски фирми имаат огромен интерес да бидат дел од овој престижен саем. А најверојатно и МЗШВ и оваа година ќе предводи македонски штанд за промоција на македонските производи. 

Share
Прочитај повеќе

Саем на кариера на Факултетот за земјоделски науки и храна

Целта на настанот е поврзување на студентите, дипломците и магистрантите со компаниите, како настојување да се овозможи создавање одржливи работни места за високо квалификуваниот стручен кадар во земјава.

Share
Прочитај повеќе

„Вкуси ја традицијата – Прв национален саем за храна и пијалоци“

На просторот во Градски парк, ќе бидат поставени над 200 штандови со производи, ќе се подготвува вкусна традиционална храна од познати готвачи, а предвидено е и детско катче, со цел на децата одблизу да им се претстават домашните земјоделски произвоиди, храна и пијалоци.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Љупчо Николовски ќе присуствува на отворањето на третиот Меѓународен саем за овошје, зеленчук и лозарство „Агро Белград“

Во текот на трите дена од настанот, ќе се организираат стручни конференции и состаноци на кои, меѓу другото, ќе се разговара за стандардите во производството на овошје и зеленчук, иднината на производството на бобинки, транспорт на овошје и зеленчук во контејнери за ладење, револвинг фондовите за финансирање, прецизното наводнување, модернизација на винарството..

Share
Прочитај повеќе

Во Германија почна најголемиот саем на слатки во светот

На саемот се изложуваат слатки производи, бисквити, грицки, чоколадо и вафли, а оваа година особено се истакнуваат веганските и халал-производите.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Поставен е нов рекламен банер на саемот во Берлин, за техничката грешка е поведена постапка

Имено, првичниот банер беше  предлог на компанијата Кадино, којашто дизајнот го има препратено до организаторот на саемот. При тоа, направена е техничка грешка при преводот, за која што МЗШВ веднаш реагираше до организаторот, и во најбрз рок се подготви нов рекламен банер. 

Share
Прочитај повеќе

Традиционален македонски бурек на “Зелена Недела”

Со егзибиција на врвните мајстори од Македонија, посетителите имаа прилика во живо да следат како се прави бурек на традиционален македонски начин и да дегустираат различни видови на пецива.

Share
Прочитај повеќе

Шемшедини: Саемите одлична можност за промоција на пчелните производи

Пчелари од Струга, Прилеп, Битола, Струмица и Кичево со свои производи учествуваа на 5. Саем на медот што викендов се одржа во Струга.

Share
Прочитај повеќе

Со учество на саеми до поголем извоз

Компаниите предлагаат определување една надлежна институција за обезбедување финансиска и логистичка поддршка на претпријатијата што настапуваат на саемите, за олеснување на процедурите за аплицирање за поддршка и намалување на административниот товар на фирмите.

Share
Прочитај повеќе