Трибина за Договорно производство на бессемена лубеница во четврток во Свети Николе

Во организација на АГРОТИМ, во четврток (23 февруари 2023 г.) во Свети Николе ќе се одржи трибина на тема – Договорно производство на бессемена лубеница и промоција на новата Програма за финансирање на земјоделски производители на храна за 2023 година.

Share
Прочитај повеќе

Првата современа фабрика за отпад во земјава ќе се гради наредната година

Современиот систем за управување со отпад или како што ја нарекуваат регионалната депонија кај светиниколското село Мечкуевци ќе почне да се гради во втората половина на 2021 година.

Share
Прочитај повеќе

Во Свети Николе, се склучија вкупно 150 договори за државно земјоделско земјиште под закуп до и над 3 хектари

За јавниот оглас до 3 хектари се склучија 86 договори со земјоделци, за вкупно 206 хектари. За јавниот оглас над 3 хектари се склучија 64 договори за вкупно 800 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Јавен оглас за закуп на државно земјоделско земјиште во регион Свети Николе

Земјоделското земјиште во државна сопственост кое се дава во закуп со овој јавен оглас е со намена за:

подигање на долгогодишни насади (лозја, овоштарници, хмељ) и оранжерии, за период до 30 години,
подигање на долгогодишни насади со лешник за период до 70 години,
подигање на маслинарници за период до 50 години,
одгледување на други земјоделски култури и за поставување на пчелни семејства за период до 15 години,
ливади за период до 15 години,
за одгледување на брзо растечки дрвја на земјоделско земјиште кое се наоѓа на надморска висина над 700 метри, за периодот до 30 години,
рибници до 20 години и
спортско-рекреативни активности и рурален туризам до 30 години.

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Се одржа втората трибина во рамки на кампањата за Договорно производство на сончоглед

-Договорното производство е вистинското решение за стабилен пласман. Тие што ќе се решат да произведуваат треба да знаат дека државата ги поддржува и има заинтересираност од компаниите. Мерките ги носиме заедно со земјоделците и сите засегнати страни, а субвенциите кои ги доделуваме продонесуваат за развој на земјоделството, посочи Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Зелената енергија во препород на Овчеполието

Идејата Свети Николе да стане центар на инвестиции од областа на обновливите извори на енергија за општината природно се наметнала со оглед на природните карактеристики. На првата средба каде се разгледуваше идејата за јавно приватно партнерство во призводство на зелена енергија беа присутни големи компании кои своите капацитети сакаат да го прошират и во Македонија. Секако, тоа во многу ќе зависи и од енергетската политика на државата, која со години го субвенционира производството на зелена енергија.

Share
Прочитај повеќе