Седум општини ке потпишат договори за финансирање на капитални проекти

Министерката за финансии Ширет Елези, директорот на Канцеларијата на Светска банка во земјава Марко Мантованели и градоначалниците на седум општини денеска во Министерството за финансии ќе потпишат договори за финансирање на капитални проекти.

Share
Прочитај повеќе

Реализирани се 133 проекти за рурална инфраструктура со грант средства од ИПА

Завршени се целосно сите градежни работи финансирани преку ИПА грантот за рурална инфраструктура, во рамки на Проектот за подобрување на општински услуги – МСИП, кој го спроведува Министерството за финансии. Станува збор за 133 капитални проекти реализирани во 78 општини во земјава, кои имаат за цел подобрување на квалитетот на живот во руралните средини и решавање на инфраструктурните проблеми.

Share
Прочитај повеќе

Завршува рокот за апликација на вториот повик на ФИТР за комерцијализација на иновации

Вкупен износ на средства на вториот јавен повик во рамките на ПЕР, е пет милиони евра од кои два милиона се обезбедени од Светска банка.

Share
Прочитај повеќе

Анѓушев и Деспотовски ја посетија „Аквапоника“- микрокомпанија што применува иновации во земјоделството

Сопствениците на компанијата „Аквапоника“, Милица и Васе Петрушевски, кои по струка се од ИТ-секторот и образование велат дека главната цел им е да ги урнат табуата дека земјоделството е нискодоходовно. Тие нагласија дека со нивниот пристап на развој на производ од „семка до полица“ по само неколку месеци носи резултати, како и дека без поддршка од државата нивниот концепт на развој на домашни брендирани еколошки градинарски производи би бил само идеја.

Share
Прочитај повеќе

Во општина Крива паланка се реализира проектот „Проектирање и изведба на фотоволтаични системи во рурални општини“- со средства од ЕУ

На барање на Владата, Европската Унија обезбеди 15,5 милиони евра за развој на руралната инфраструктура. Вкупниот износ на програмата, вклучувајќи го и кофинансирањето од страна на Владата изнесува 20,667 милиони евра. Програмата ја имплементира Министерството за финансии, а истата е администрирана од страна на Светска банка.

Share
Прочитај повеќе

Поддршка од Светска Банка за проектите од областа на економијата, вклучително и земјоделството

Денеска, Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, имаше работна средба со министрите од економскиот ресор и со новиот извршен директор на Светска банка, Кун Дејвидсе.
-На средбата разговаравме за поддршката од Светска банка во периодот 2019-2023 и за реализација на проектите од областа на економијата, вклучително и земјоделството, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Модернизација на земјоделството со помош на Светска Банка

-На денешниот состанок со директорот на Светска банка за Македонија, Марко Мантованели и со делегацијата од Светска банка, ги презентиравме политиките на МЗШВ и важноста на поддршката што би ја добиле од Светска банка. Наши заеднички приоритетни цели се модернизација на земјоделството, зголемување на извозот, олеснување на пристапи кон пазарите и фокус кон инвестициски мерки во програмите за субвенционирање, истакна министерот. 

Share
Прочитај повеќе

Светска банка ја подготвува новата стратегија за партнерство со Република Македонија, земјоделството е приоритет

Посебен акцент беше ставен на креирање на услови за организирано договорно производство, подобрување на квалитетот и стандардите и стратегија за извоз на македонските земјоделско-прехранбени производи. Од Светска банка потенцираа дека во оваа област поседуваат експертиза и можност да обезбедат средства за инвестиции во откупно-дистрибутивни центри.

Share
Прочитај повеќе