Европската Унија во 2020 година извезла повеќе од 6 милиони свинско месо

Според податоците на Европската комисија, минатата година Европската Унија забележила успех во однос на извозот на свинско месо – извезла 6,31 милиони тони, вклучувајќи ги и нуспроизводите.

Share
Прочитај повеќе

Несоодветното колење на свињите носи опасности и кога месото е на трпеза

Главната цел на студијата е да се спречи ширењето на инфекции. Комисијата предлага сеопфатен преглед на свињите, како и на самиот процес на колење. На тој начин би се идентификувале опасностите што им ја загрозуваат благосостојбата, како што се стресот на топлина, жед, продолжено гладување и респираторни проблеми.

Share
Прочитај повеќе

Спречен увоз на свинско месо, заразено со вирус на африканска свинска чума

-Станува збор за пратка со 21.312 тони замрзнато свинско месо, по потекло од Шпанија, земја во која нема пријавено присуство на болеста африканска свинска чума. Во земјава месото е увезено преку граничниот премин Деве Баир, од соседна Бугарија, од регион во кој исто  така не е потврдено присуството на болеста. Целокупното количество месо не е пуштено во промет и се наоѓа во магацините на увозникот. Согласно безбедносните протоколи на Агенцијата за храна и ветеринарство, во текот на денов, месото ќе биде нештетно уништено на депонијата Дрисла, – изјави Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Кина го блокира увозот на свинско месо од канадски производители

Кина го суспендира увозот на свинско месо од две канадски компании, според интервјуто со канадскиот министер за земјоделство и кинески царински документ, кој го означува последниот судир во веќе проширениот дипломатски спор.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Создаваме услови за развој на примарното производство на свинско месо и за преработувачката индустрија

Во оваа насока директната финансиска поддршка за категоријата на сточари со развоен потенцијал, вклучително и за одгледувачите на свињи за 2018 година е зголемена за 10 отсто. Исто така, министерството нуди поддршка од 2.000 денари по грло за гоеници со тежина од над 121 килограм, како и повраток на 50 % од инвестиција за набавка на педигрирани назимки и нерези, што е важно за обнова на стадото, но и за квалитетот на крајниот производ.

Share
Прочитај повеќе