Сеидбата на ориз е во завршна фаза, откупната цена оваа година највисока досега

Во Програмата за 2020 година, беа зголемени субвенциите по обработлива површина со задолжително користење на сертифициран семенски материјал од 12 000 денари на 25 000 денари а за оние производители на ориз без задолжителна употреба на сертифициран семенски материјал, субвенциите беа зголемени од 6000 денари на 18 000 денари.

Share
Прочитај повеќе

Голема суша, нема врнежи од дожд – синоптичарите најавуваат дожд на крајот од октомври

Од УХМР велат дека дожд може да очекуваме кон крај на месецов. Во последниве 20 години евидентирано е дека  температурите се во постојан пораст. Од 2007 до 2018, само 2011 не била година со високи температури.

Share
Прочитај повеќе

Како успешно да посадиме маслодајна репка

Од сеидба до берба на маслодајната репка е период од речиси 11 месеци, што го прави ова производство голем предизвик. Многу одлуки во текот на сезоната го одредуваат крајниот резултат. Без оглед на тоа колку условите за производство се разликуваат од парцела до парцела, неопходно е да се разберат одредени појави за време на сеидбата, со цел да се постигне рамномерен развој на насадот со маслодајна репка.

Share
Прочитај повеќе

Како да го одржуваме угарот?

Дефиниција за угар, во согласност со важечките прописи е следна: “Земјиштето под угар е обработливо земјиште каде што не се врши земјоделско производство, додека неодржувано земјоделското земјиште се смета за необработливо”. За потребите на еколошки значајно земјиште (EZP),  земјиштето треба да биде неактивно во периодот од 15 февруари до 15 август од годината во која е поднесено единствено барање.

Share
Прочитај повеќе

Подготовка за сеење на пченката

Старо земјоделско правило е: пченката треба да се посее, така што зрното треба да легне на тврда подлога, а да има растресита прекривка. Пченката се сее со семе (механички или пневматски) на растојание од 70 см меѓу редовите. Ова растојание може да биде и поголемо, но не е добро да се зголемува, затоа што пченката се сее со поголема густина во просторот, така што доколку се зголеми растојанието меѓу редовите, во истиот тој простор ќе се намали растојанието меѓу растенијата во редот. Со ова се зголемува конкуренцијата на растенијата, а се намалува оптималната употреба на вегетациониот простор.

Share
Прочитај повеќе

Оваа пролет, засадете сончоглед!

Ако насеете од 5 до 20 ха, тогаш субвенциите се по 23 160 денари од хектар или вкупно ќе добиете 463 200 денари.
За 40 ха насеани со сончоглед ќе добиете по 20 280 денари од хектар или вкупно 811 200 ден.

Share
Прочитај повеќе

Производство на Ротквици во заштитен простор

Ротквицата добро се вклопува и како пред култура, како дополнителен посев, а често и како меѓу култура измеѓу редовите од кромид и салатка.

Share
Прочитај повеќе

Снегот позитивно влијае врз есенската сеидба и есенските култури

-Поради кратење на вегетацискиот период, и помалиот принос кој се очекува, а за да се покрие загубата потребно е да се зголеми нормата во тежина на семе барем 10%, односно да се направи препорачаната таканаречена „Сеидбена Норма“, истакнаа од АПРЗ. 

Share
Прочитај повеќе

Есенската сеидба сеуште доцни

Имајќи во предвид дека веќе се одминати некои десет до петнаесет дена од овие оптимални рокови мора да се оди со зголемување на количината на семенски материјал кој што се користи по единица површина во однос на онаа оптимална количина што е предвидена.

Share
Прочитај повеќе

„Пролетта во ноември“ ќе удри по овошките и житариците

„За раноградинарските култури нема штети, уште се берат пиперки и домати. Штети ќе има за житата. Уште нема сеидба и таа ќе се пролонгира, додека да падне дожд. Но, мислам дека и да се сее во првата половина на декември, ќе биде во ред. Климата многу се смени и затоа ова се случува“, додава Велков.

Share
Прочитај повеќе