Словенија бара 100 тони македонски мед

„Се врши континуирана едукација на земјоделците за примена на пестициди. Веќе е договорена и техничка поддршка од владата на Словенија за развој на модел за пребројување на пчелните семејства, што е многу важно за идните политики за развој на пчеларството, субвенционирањето и на другите мерки“, изјави министерот за земјоделство Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Во следните две години заеднички со Словенија, ќе работиме на акредитирање на нови мерки за ИПАРД

-Во следните две години заеднички со Словенија, ќе работиме на акредитирање на нови мерки за ИПАРД, зголемена поддршка за младите земјоделци, формирање задруги и развој на шумарството, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовска:Словенечките земјоделци имаат 300 милиони евра субвенции годишно од кои 240 милиони евра се од ЕУ

-Млекопреработувачки капацитет во сопственост на 1200 фармери кои се организирани во задруги и кооперативи. Менаџментот на компанијата не запозна со начинот на кој функционираат, особено во делот на одредување на цената на млекото која еднаш месечно ја формираат заедно со фармерите, истакна Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Македонија земја-партнер на „АГРА“ 2018

Македонија годинава ќе биде земја партнер на Меѓународниот саем за земјоделство и храна „АГРА“, што традиционално се одржува во Горна Радгона, Република Словенија, од 25 до 30 август.
По овој повод, министерот Љупчо Николовски денеска ќе соопшти детали, а на прес-конференцијата е најавено присуство на словенечкиот амбасадор Милан Јазбец, проектниот менаџер на Помурски Саем Борис Николас Ерјавец и извршната директорка на Помурски Сајем Матеја Јаклиќ.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Локалните акциски групи за Македонија се важни за регионалниот рурален развој

-Вчера заврши третата теренска мисија во Македонија и започнуваме со подготовка за финалниот настан што ќе се одржи на крајот на овој месец во Македонија, на кој што ќе присуствуваат сите регистирани ЛАГ-ови, градоначалниците и експертите од Словенија.  За таа цел, го поканив министерот Жидан да присуствува на завршувањето на еден важен проект за нас како држава, а кој е плод на добрата соработката помеѓу министерствата од Македонија и Словенија, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Македонија дава силен придонес за зачувување на пчелите, како важна гранка за земјоделството и животната средина

Во своето обраќање, министерот Николовски се осврна на долгата традиција што ја има пчеларството во Македонија, која се одликува со сопствен автохтон род пчели. Преку Програмите за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, МЗШВ создава институционална поддршка за пчеларството. Со цел модернизирање на процесот и зголемувањето на пчелните семејства и целокупниот капацитет на пчеларскиот сектор достапни се и мерки од Програмата за рурален развој и ИПАРД фондовите.

Share
Прочитај повеќе

Македонија и Словенија се ко-домаќини на овогодинешниот саем „Agra 2018“

На саемот, Македонија ќе биде претставена со штандови за органско производство, ќе бидат презентирани можностите за инвестирање во секторот, а исто така се разгледа и можноста да се претстави македонското вино.

Share
Прочитај повеќе