Се очекува денеска да почне испораката на масло за јадење од Србија

Денеска би требало да почне организацијата за товарење и испорака на српско масло за  јадење  во земјава, информираат за МИА од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се формира Совет за побрз проток на стоки меѓу Србија, Албанија и Северна Македонија

Србија, Албанија и Северна Македонија ќе формираат Совет за имплементација со цел што поскоро да се забрза протокот на стоки, услуги, луѓе и капитал и да заживее системот на единствени работни дозволи за граѓаните на трите земји на почетокот на 2022 година, изјави Марко Чадеж, претседател на Стопанската комора Србија (ПКС) по состанокот на иницијативата Отворен Балкан.

Share
Прочитај повеќе

Потврден уште еден случај на африканска свинска чума во Србија

Африканската свинска чума сè уште се шири во соседна Србија. Заразната болест е дијагностицирана на фарма во населеното место Глободер, потврдено е од Одделот за републичка ветеринарна инспекција во Крушевац, пренесува РТС.

Share
Прочитај повеќе

Поради африканската свинска чума забранет увозот на живи животни и производи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ Република Србија

Заради спречување на нејзина појава и ширење на сила се решенијата за забрана за увоз и транзит на живи животни, производи и нуспроизводи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ земјите и регионите каде е потврдено нејзиното присуство.

Share
Прочитај повеќе

Уште едно жариште на африканска свинска чума во Србија, донесено ново решение за забрана

Поради појава на ново жариште со болеста африканска свинска чума во Република Србија и спречување на можноста за евентуално нејзино пренесување и ширење и во Република Северна Македонија, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе решение со кое го забрани увозот и транзитот на живи животни, производи и нуспроизводи од животинско потекло кои потекнуваат и транзитираат низ Република Србија.

Share
Прочитај повеќе

Во Србија започна бербата на малини

Почетната цена е 180 динари или околу 94 македонски денари, овоштарите се надеваат дека цената ќе биде поголема, но тие се задоволни и од оваа цена. Квалитетот на овогодишните малини, со оглед на големата количина на врнежи во претходниот период, е добар.

Share
Прочитај повеќе

Србија ќе ги користи македонските искуства за искористување на средствата од ИПАРД програмата

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, и неговиот заменик Авдул Селам Селами,  оддржаа работен состанок со директорката на Управата за аграрни плаќања на Србија, Билјана Петровиќ.

Share
Прочитај повеќе

Намален увозот на пченица од Србија

Пченицата е стратешки производ во Република Македонија и сеуште голем број на земјоделците произведуваат пченица на мали површина. Според последниот извештај на Држаниот завод за статистика површина засена со пченица се  80.924 ха (односно 34 % од вкупната земјоделска површина)  од која 64.706 ха се индивидуален сектор, а 16.218  се деловни субјекти и 104.853 мали земјоделски стопанства произведуваат пченица.

Share
Прочитај повеќе

Органско производство: 6.000 граѓани се занимаваат со ова

Во Србија пазарот за органска храна брзо се развива, и повеќе од 6.000 луѓе се занимаваат со оваа работа. 

Share
Прочитај повеќе

Ако вложите во садење на боровинки, ќе заработите!

Една садница чини 3.5 евра, а на еден хектар се садат од 2.200 до 3.300 садници. Оние кои веќе засадиле боровница на два и пол хектари, месечно заработуваат по две солидни плати од неа.

Share
Прочитај повеќе