Николовски: 270.000 евра европски средства преку ИПА програмата обезбедивме за нова опрема во три научни институции Земјоделскиот Институт, Земјоделскиот факултет при УГД и Институтот за тутун

Со 270.000 евра средства на ЕУ преку ИПА фондовите обезбедивме опрема за три научни институции, Земјоделскиот Институт во Скопје, Земјоделскиот факултет при УГД во Штип и Институтот за тутун во Прилеп.

Share
Прочитај повеќе

Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2021 година

Рокот на доставување на барањата изнесува 20 дена од денот на објавувањето  на Конкурсот во Службен весник на Република Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Дополнителна субвенција од 400 денари за предадено јагне

За да се намалат загубите на одгледувачите на овци Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство одлучи да воведе нова дополнителна подмерка за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет во висина од 400 денари по грло.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски:На располагање се нови средства за поддршка на рибарството и аквакултурата

Сите кои имаат рибници и во период од 1- ви јули до 30 – ти септември  насадиле подмладок, односно, порибителен материјал од сопствено или признато производство, од денеска  ќе може да аплицираат за поврат на 40 % од вредноста на набавениот или на сопствениот подмладок. Средствата  за оваа мерка се обезбедени преку Програмата за рибарство и аквакултура. Краен рок за доставување на барањата за исплата на средства е 25- ти октомври 2019 – та година.

Share
Прочитај повеќе

УЈП: Мој ДДВ ги дава посакуваните резултати

Мерката поврат на средствата стапи во сила на 1 јули годинава. Има за цел да ја намали сивата економија, бидејќи според надлежните, на тој начин сите граѓани ќе бидат инспектори и ќе ги пријавуваат оние кои се обидуваат да го заобиколат Законот.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се проширува Програмата за наводнување на земјава

Владата, вчера на седница го прифати предлогот за проширување на Програмата за наводнување на Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Искористеноста на европските средства за рурален развој достигнува 30 отсто

– Наближуваме до 30 проценти искористеност од 80 милиони евра кои се предвидени во овој програмски период, со тоа што течат обработките на 1099 апликации кои се однесуваат на модернизирација на земјоделското стопанство и 65 апликации од кои 25 договори веќе се склучени. Во тек е објавата за мерка 7 диверзификација на бизнис и рурален развој. Во првиот ИПАРД период беа искористени само 17 отсто од расположивите средства, изјави директорот на Агенцијата, Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе

Индексот на цените во земјоделството во април кај инпутот е зголемен за 2.8 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.8 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.5 %.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Сите правни и физички лица кои по 25- ти декември 2016 – та година, користеле средства од Повикот за ИПАРД програмата, а за реализација на инвестицијата подигнале кредит, ќе може да добијат  финансиска помош во висина од 50 до 75 отсто од каматната стапка на годишно ниво за период од 10 години.

Share
Прочитај повеќе

Од ИПАРД 1, македонските земјоделци искористиле само 16 милиони евра

„Во ИПАРД 1 од 125 договори кои што беа склучени, само 15 ги потпишале жени. Само 4 % од нив се носители на семејно земјоделско стопанство, само 5% иимаат имот имот на свое име и дури 92% од жениите истакнале дека воопшто не користеле никаква финансиска поддршка од програмите кои се нудат“, изјави Лилјана Јоноски, претседател на „Рурална коалиција“.

Share
Прочитај повеќе