Законот за финансиска поддршка на инвестициите ги опфати и ИТ секторот и земјоделците

Со новите измени на Законот за финансиска поддршка на инвестициите 4.000 компании ќе можат да добијат државна помош. Отсега опфатени ќе бидат и ИТ компаниите, земјоделските преработувачки фирми кои не добиваат помош од ИПАРД, градежни компании кои сакаат да го модернизираат производството и трговци кои ќе сакаат да отворат производни капацитети.

Share
Прочитај повеќе

Меѓународниот стандард за безбедност на храната – поголема доверба и конкурентност

Безбедноста на храната добива сѐ поголемо значење и важност во сферата на прехранбената индустрија, не само поради законските обврски и казни за непочитување, туку и поради сериозни финансиски последици кои може да произлезат од намалената побарувачка или дури и целосен бојкот на производот на производителот, ако се утврди дека истиот го загрозува здравјето на потрошувачите.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Словенија е наш важен трговски партнер, работиме на зголемување на трговската размена

Од ден во ден сме поблиску до Европската Унија, и до прилагодување кон заедничката европска политика во однос на законската легислатива и мерките кои што ќе значат поддршка на руралниот развој, а особено на младите фармери. Членството на Македонија во ЕУ ќе значи, отворање на пазар од 500 милиони жители, силна финансиска поддршка за македонските земјоделци и  големи капитални инвестиции во македонскиот аграр“, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

За храна и пијалаци се трошат над 200 евра месечно

За нормален живот, на едно четиричлено семејство за јануари му требале 32.354 денари или над 500 евра.  Во оваа сума влегуваат 13.354 денари за храна и пијалаци, за домување 10.487 денари…

Share
Прочитај повеќе

АХВ ресертифицирана по стандардот ISO 9001:2015

Агенцијата за храна и ветеринарство е прва државна институција ресертифицирана по стандардот ISO 9001:2015 за управување со квалитет, што претставува значаен меѓународен сертификат за управување со квалитетот во организацијата.

Share
Прочитај повеќе