Хоџа од Прилеп: Означен е стартот на откупот на тутун

-Секој откуп е важен бидејќи од тоа зависи заработката на земјоделците, важно е која класа ќе помине тутунот, важно е да има реална проценка и да се почитуваат договорите, истакна министерот Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Официјално започна 12-тиот Годишен Работен Состанок на Министрите за Земјоделство од Југоисточна Европа (Галерија)

-Денеска ќе слушнеме за резултатите од досегашната меѓусебна соработка, како и идните планови за земјите од регионот. Само со силни партнерства и заеднички политики можеме да донесеме вистински напредок во земјоделството. Чест ми е што оваа година токму Македонија е домаќин на овој важен настан, истакна министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Одложен стартот на есенската сеидба во Пелагонија

-Врнежите од дожд кои беа забележани на почетокот на минатата недела, од околу 10 литри на квадратен метар, беа недоволни за да овозможат соодветна обработка на почвата. Заради сушата земјата тешко се обработува и ги зголемува производните трошоци, истакна Зоран Бардакоски, раководител на одделение во АПРЗ-Битола.

Share
Прочитај повеќе

Денес започна „Тиквешки Гроздобер“

Според програмата вечерва на градскиот плоштад настапува Слаткаристика, утре Некс тајм, Љубојна како и оркестар Џамбо Агушеви, а во недела српската пејачка Цеца.

Share
Прочитај повеќе

Почнаа жетвените активности во Дебарско

– Иако е сеуште рано да се зборува бидејќи сме на самиот почеток на  жетвата, сепак, очекуваме земјоделците да остварат добри приноси. Од досега ожнеатите 10-на хектари приносите се 2.000 – 3.000 килограми по единица хектар, изјави Арбен Муладаути, овластен раководител на Подрачната единица на Министерството за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Од денес започна аплицирањето за субвенциите за 2018 година, рокот е до 15-ти мај

Во овој период ќе се поднесуваат барања за директни плаќања за растително производство и тоа за површини со поледелски и градинарски култури, лозови и овошни насади и за сточарско производство и тоа за одгледување на говеда, овци, кози, пчели, свињи, живина и за заклани животни во кланици“, изјави директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски.

Share
Прочитај повеќе