Месната индустрија бара да продолжи ослободувањето од царина на свинското месо за преработка

Групацијата на месопреработувачи и месни индустрии преку Стопанската комора на Северна Македонија бара продолжување на мерката за ослободување од царина за замрзнато свинско месо наменето за преработка.

Share
Прочитај повеќе

Стопанската комора го повтори барањето: Задолжително брзо тестирање во приватниот сектор

Стопанската комора на Македонија уште еднаш го повтори барањето –  невакцинираните работници во приватниот сектор кои последните шест месеци не прележале КОВИД задолжително да се тестираат, но на сопствен трошок и тоа со брзи, а не со ПЦР тестови.

Share
Прочитај повеќе

Стопанската комора со грант од ФИТР обезбеди машини за четири компании во вредност од половина милион евра

Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија Бранко Азески, во придружба на потпретседателите на Комората, Глигор Цветанов и Анета Трајковска, ќе посетат две компании од источниот дел на земјава, за кои Стопанската комора, заедно со уште други две фирми, првпат обезбеди директна финансиска поддршка со грант од Фондот за иновации и технолошки развој.

Share
Прочитај повеќе

Стопанската комора на Македонија организира работна средба за состојбите во агро секторот

Работна средба на тема „Актуелни состојби и идни насоки за унапредување на земјоделско-прехранбениот сектор во Република Македонија” денеска организира Стопанската комора на Македонија со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Заеднички со сите чинители во земјоделскиот сектор, ќе ја постигнеме целта за модерно и конкурентно земјоделство

Димковски посочи дека преку проектот на Светска банка, околу 30 милиони евра ќе бидат инвестирани во изградба на откупно-дистрибутивни центри, што е важно за создавање на предуслови за амортизација на вишокот земјоделски производи и зголемување на извозот.

Share
Прочитај повеќе

Стопанска комора: Насоки за развој на земјоделско-прехранбениот сектор

Здружението за земјоделство и прехранбена индустрија при Стопанската комора на Македонијаконтинуирано презема активности во насока на поголема препознатливост и промоција на Комората, како институција, која се залага за развој на домашното земјоделство, поставување идни насоки за негов развој со целосно прилагодување на секторот кон зголемените очекувања на потрошувачите и кон добрите практики на европската регулатива од оваа област, со што придонесува за работење на компаниите во овој сектор.

Share
Прочитај повеќе

Воведување интернет технологија во земјоделското производство

– Едно софтверско решение за земјоделството годишно чини до 140 евра, а придонесува за намалување на трошоците и загубите, влијае на подобрување на квалитетот на производството и зголемување на конкурентноста –додава Ристовски.

Share
Прочитај повеќе

Утре во Струмица ќе се одржи информативен настан на тема „ Развојни насоки на програмите за советодавни услуги во земјоделието за подобрување на локалната економија“

Целта на овој информативен настан е да се посочат идеи и предлози за идниот развој на советодавните услуги во земјоделието. Да се иницираат конкретни решенија за финализирање на предложените Законски промени како и дополнување на определени Законски акти кои што детално би го регулирале спроведувањето на овој систем, како и одредувањето на државната поддршка за истиот. 

Share
Прочитај повеќе