АХВ спроведе вонредни контроли во Охрид, Струга и Дојран

Во ек на летната туристичка сезона, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство вршат вонредни, засилени контроли на операторите со храна во туристичките центри во земјава.

Share
Прочитај повеќе

Опожарена трска на охридското крајбрежје во Струга

Опожарена е трска на брегот на Охридското Езеро во пожар што вчера попладнето околу 17 часот се случил на потегот од плажата Версус, кон селото Калишта.

Share
Прочитај повеќе

Идеја за инвестиција преку Мерка 7: Изградете апартмани во Струга или Валандово со грант од ИПАРД

Со мерка 7 од ИПАРД програмата како инвестиција во промоција на руралниот туризам може да се аплицира за неповратен грант од 65% во инвестиција за сместување во внатрешен простор – апартмани. Најдобро тоа може да се прикаже со следниов пример:

Share
Прочитај повеќе

Охрид, Струга и Поградец ќе се поврзуваат со редовна бродска линија

Охрид, Струга и Поградец ќе се поврзат со редовна бродска линија низ Охридското Езеро во рамки на програмата за прекугранична соработка на Македонија и Албанија 2014-2020 година, преку Инструментот за претпристапна помош ИПА 2.

Share
Прочитај повеќе

Пуштен најголемиот ИПАРД проект во истoријата во Струга

Сопственикот на компанијата Мевмед Џемајлоски, информираше дека компанијата во моментов вработува околу 50 лица од струшкиот регион, а со проширување на капацитетите на фабриката, планирани во 2020 и 2021 ќе се отворат места за уште 100 нови вработувања, со што како што подвлече, ќе се оствари дополнително раздвижување на локалната економија, преку користење на домашни добавувачи во процесот на производството.

Share
Прочитај повеќе

Николовски и Анѓушев од работниот состанок на Министрите за Земјоделство од ЈИЕ: Со јакнење на регионалната соработка до поконкурентни производи и зголемен извоз на меѓународните пазари

Како земја која се стреми да напредува во процесот на интеграција во ЕУ и  кон креирање ефикасна земјоделска политика, подобрувањето на организациската и оперативната основа ни се повеќе од потребни. За мојата земја, која се подготвува за претстојниот процес на преговори, оваа заедничка регионална аналитичка работа е од исклучителна важност“, изјави министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Официјално започна 12-тиот Годишен Работен Состанок на Министрите за Земјоделство од Југоисточна Европа (Галерија)

-Денеска ќе слушнеме за резултатите од досегашната меѓусебна соработка, како и идните планови за земјите од регионот. Само со силни партнерства и заеднички политики можеме да донесеме вистински напредок во земјоделството. Чест ми е што оваа година токму Македонија е домаќин на овој важен настан, истакна министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Состанок на министрите за земјоделство од ЈИЕ, денес во Струга

Во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија и Постојаната работна група за регионален рурален развој (СВГ) во Југоисточна Европа денеска во Струга ќе почне 12. годишен работен состанок на министрите за замјоделство од Југоисточна Европа.

Share
Прочитај повеќе

Во Струга пристигнаа министрите и шефовите на делегациите од ЈИЕ, по повод 12 годишниот работен состанок

-Вечерва им посакав топло добредојде, пријатен престој и продуктивна дискусија на утрешниот настан, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ домаќин на дванаесетиот годишен состанок на Министрите за земјоделство од ЈИЕ

Во рамки на настанот министрите за земјоделство од Југоисточна Европа (ЈИЕ) и шефовите на делегациите ќе разговараат за иднината во секторите за земјоделство и  рурален развој во регионот на ЈИЕ, процесот на регионална соработка и значењето на процесот на евроинтеграција за земјите од Западен Балкан.

Share
Прочитај повеќе