Една година успешна приказна на првата македонска фабрика за фотоволтаични панели

Додека кај нас за енергетски ефикасен објект важи оној кој има фасада со добра изолација од стиропор и ПВЦ прозорци, во европски и светски рамки критериумите за енергетска ефикасност се далеку над тоа ниво. Под таквите критериуми се подразбира и фасада која е направена од фотоволтаични панели. Нешто од што сите би имале корист ако се знае дека Македонија има најмногу сончеви денови во регионот. Во земјава за околу еден месец ќе биде промовиран токму таков објект – прв со фотоволтаична фасада. Панелите кои се поставуваат се направени овде, во фабриката Пиксел Груп во Скопје, која е првата фабрика за производство на фотоволтаични модули во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Шеќернoто лоби со поткуп го минимизираат ризикот од шеќер врз здравјето

“Денес е речиси невозможно да го следиме опсегот на тоа кои хранливи компании спонзорираат студии – од производителите на процесуирана храна, пијалоци и адитиви до производителите на млечни производи, месо, овошје и ореви, и обично се дава пат на резултатите во полза на интересите на спонзорот “, посочува Нестле.

Share
Прочитај повеќе