Дали најавеното заладување ќе предизвика штета кај зимските посеви и овошјата?

„Пченицата насеана во октомври сега е во фаза на никнување. Повеќето такви култури, кои беа насеани пред оптималното време за сеидба, се надпросечно развиени”, објаснува проф. д-р Георг Дрезнер, раководител на Одделот за размножување и генетика на мали житни култури при земјоделскиот институт во Осиек.

Share
Прочитај повеќе

Викендов снег, мраз и ниски температури

Во деновите од викендот ќе биде облачно, студено и ветровито со врнежи од снег, пообилни во југозападните делови. Насекаде ќе се формира снежна покривка, а на планините ќе се зголеми, информираат од УХМР.

Share
Прочитај повеќе

Агро-метео: Сув снег и многу студено време

Во текот на утрешната вечер и ноќ локално ќе има услови за провејување на слаб снег, додека од петок, па за време на викендот како и во текот на следната недела ќе биде  МНОГУ СТУДЕНО со температури кои насекаде ќе бидат постојано под нулата.

Share
Прочитај повеќе

Заштитете ги животните од студ и снег

Во вакви услови, одгледувачите на животни навремено треба да обезбедат вода и храна за животните, најмалку за две недели, во количини кои ќе бидат доволни да се задоволат потребите на животните.

Share
Прочитај повеќе

Загревање на леите каде се одгледува расадот – апелираат агрономите

„Ако температурата падне на 10 степени или пониско доаѓа до пореметување, а на нула и до измрзнување. Задолжително температурите да се држат на 15 степени, а преку дента кога е сонце, на 25 степени.“ – вели Игор Ивановски – агроном.

Share
Прочитај повеќе

Неочекуваниот студ ќе ја намали количината, но не и квалитетот на овошките

Најзагрозени според професорот Кипријановски се кајсиите, бидејќи сега процветуваат, и во оваа фаза штотуку зачнатиот плод може да издржи само од  -1 до -1.5 степен на скалата Целзиусова.  Во Велешко, како што вели, веќе има замрзнати кајсии…

Share
Прочитај повеќе

АХВ со препораки за одгледувачите на животни во услови на снег и ниски температури

При појава на ниски температури, особено екстремно ниски кои се проследени со силен ветер и високи врнежи и наноси на снег, препорачливо е да се зголеми вообичаената дневна дажба на храна која им се дава, а особено кај гравидните животни за да можат да ја одржуваат својата телесна температура.

Share
Прочитај повеќе