Бачовски: Агенцијата е спремна да ги имплементира сите инструменти кои предвидуваат субвенционирање и поддршка за македонското земјоделство

Новиот Интервентен фонд за поддршка на земјоделците, кој ќе се формира во 2022 година, ќе обезбеди средства во висина од 250 милиони денари преку амандманска интервенција на Предлог-буџетот за 2022 година.

Share
Прочитај повеќе

Бектеши: Објавени јавни повици за субвенционирање печки на пелети, ПВЦ прозорци, сончеви колектори и фотонапонски панели

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска ги објави четирите јавни повици од Програмата за промоција на обновливите извори на енергија и поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата за 2021 година, предвидени за оваа година.

Share
Прочитај повеќе

Бектеши: Објавени три јавни повици за субвенции за микро и мали компании, жени претприемачи

Објавени три јавни повици за субвенции за микро и мали компании, жени претприемачи и занаетчии, средствата ќе се делат според развиеност плански региони.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на микро и мали претпријатија

Согласно Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2021 година (Сл. Весник на РСМ бр. 15/21), Министерството за економија на 10.03.2021година објави ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на на микро и мали претпријатија

Share
Прочитај повеќе

Словенија бара 100 тони македонски мед

„Се врши континуирана едукација на земјоделците за примена на пестициди. Веќе е договорена и техничка поддршка од владата на Словенија за развој на модел за пребројување на пчелните семејства, што е многу важно за идните политики за развој на пчеларството, субвенционирањето и на другите мерки“, изјави министерот за земјоделство Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе

СДСМ: 30 милиони денари достапни на граѓаните за подобрување на енергетската ефикасност

Владата предводена од СДСМ, надлежните институции започнаа со реализација на мерките кои имаат цел намалување на аерозагадувањето и надминување на деценискиот проблем со загадениот воздух.Од страна на Владата, отворен е јавен повик за замена на нееколошки системи за греење во градинки, основни и средни училишта, здравствени и административни објекти во најзагадените градови во Република Северна Македонија, соопшти СДСМ.

Share
Прочитај повеќе