Годинава ќе има мед, не само за лек, туку и за извоз во Словенија

Годинава прогнозите на пчеларите се дека ќе има доволно мед не само за лек туку и за задоволување на домашните потреби. Пчеларите се надеваат дека  по неколку лоши години, годинава ќе биде медоносна и ќе ги соберат планираните количества мед. Ако се произведат поголеми количества мед може и да извезуваме, а засега интерес за увоз на македонски мед пројавила Словенија.

Share
Прочитај повеќе

Агро – Метео: Пад на дневните температури

Од утре, како што најавуват од УХМР, ќе дува умерен, повремено засилен северен ветер што ќе придонесе за расчистување на воздухот по котлините и ќе услови позначително опаѓање на дневната температура.

Share
Прочитај повеќе

Високите температури негативно влијаат врз земјоделството

-Во септември и октомври просечно врнат по 80 до 105 литри на метар квадратен, а оваа година во Скопје наврнаа најмногу 16 литри, во Битола 4, а во Штип 1 литар. Отстапувањата се големи. Влага во подлабоките слоеви на почвата има, но не и во површинските, а баш тука е потребна, истакнува агрометеорологот Ангелко Ангелески од УХМР.

Share
Прочитај повеќе

Можни нови пролетни мразеви

Изминатите две години, април е погубен за македонското земјоделство. Пролетниот мраз минатата и предминатата година во април предизвика огромни штети на овошните и лозовите насади, како и на посевите.

Share
Прочитај повеќе

Во опасност се процветаните овошки

Ниските температури се сериозна закана за мрзнење на овошките. Земјоделските експерти велат дека ако деновиве температурите паднат под минус 6 степени тоа може да го намали годинашниот род, но ќе влијае и на квалитетот на земјоделските култури.

Share
Прочитај повеќе