Зошто се тимарат (чешлаат) кравите?

Влакната го покриваат целото тело на добитокот и апсорбираат многу телесни течности, како што е потта, поради што подоцна се лепи нечистотијата и прашината од околината. Тогаш доаѓа до запушување на порите, чешање, и животните се чувствуваат непријатно. Овој феномен може дури и да предизвика намалување на приносот на млеко.

Share
Прочитај повеќе