На традиционалната зимница ѝ расте цената

– Традиционалниот начин на приготвување зимници е здрав и не содржи конзерванси, транссатурирани масни киселини и други продукти што нашето тело не ги препознава и ги таложи како отрови во ткивата. Денешниот индустриски модерен начин на приготвување е сосема друга приказна. Храната е преполна со отрови наменети за истата таа да трае со години за разлика од традиционално приготвените зимници, кои траеле најмногу пет или шест месеци, вели докторката Татјана Гуржанова.

Share
Прочитај повеќе

Потребен е концепт за традиционално производство на храна и рурален туризам

Се бараат соодветни одредби за традиционално производство и рурален туризам, затоа што целокупниот туризам не функционира под исти услови, беше речено меѓу другото во Росоман, на средба на заинтересирани претставници за развој на туризмот во селата од Вардарскиот регион. Сопственици на капацитети во рурални средини и такви кои сакаат со таа дејност да се занимаваат во иднина, се осврнаа на проблемите што ги имаат во изминатиот период, на патот кон реализирање на плановите.

Share
Прочитај повеќе