Од утре може да се користат ваучерите за летување

Агенцијата за туризам очекува годинава од домашните гости да бидат остварени повеќе од два милиона ноќевања, бројка во која значителен удел ќе имаат токму ваучерите.

Share
Прочитај повеќе

Нов пристап во туризмот преку развој на алтернативни туристички атракции

Другите 4 тури се предвидени да бидат реализирани во наредниот период. Една од нив е – битолско Мариово, невообичаена и атрактивна тура, која ги вклучува посетите на Рапешки мост, с. Зовиќ и мостот, местата Старавина и Градешница.

Share
Прочитај повеќе

Обуки за сомелиери за вино и сирење

Обуките за сомелиери се спроведоа преку проектот „Cheese and wine and Tourism will shine” од програмата „Еразмус+“ кој освен обуки, предвидуваше и креирање дигитална платформа за вмрежување на туристички субјекти.

Share
Прочитај повеќе

Проекти за туризам, пчеларство и земјоделство ќе се реализираат преку ReLoad програмата во Ресен

Пчеларство – еколошки бизнис за младите“, „Туристички саем во Преспа“, „Општествена интеракција и економско зајакнување на младите“ и „Рурален туризам – можност за одржлив развој на локалната заедница“ се четирите проекти што наредните шест до осум месеци ќе се реализираат во општина Ресен.

Share
Прочитај повеќе

Потребен е концепт за традиционално производство на храна и рурален туризам

Се бараат соодветни одредби за традиционално производство и рурален туризам, затоа што целокупниот туризам не функционира под исти услови, беше речено меѓу другото во Росоман, на средба на заинтересирани претставници за развој на туризмот во селата од Вардарскиот регион. Сопственици на капацитети во рурални средини и такви кои сакаат со таа дејност да се занимаваат во иднина, се осврнаа на проблемите што ги имаат во изминатиот период, на патот кон реализирање на плановите.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за субвенции за туристички цели на селски домаќинства

Субвенционирањето ќе се врши преку кофинансирање до 60% од докажаните трошоци, но не повеќе од 200.000 денари, за трошоци настанати во периодот од 01.01.2018 година до крајниот рок на аплицирање.

Share
Прочитај повеќе