Бабовски објасни како тутунопроизводители ќе ги подигнуваат парите од сметките

Исплатени се близу 30 милиони евра на 19 050 тутунопроизводители, а подигнувањето на парите ќе се одвива според одредена динамика.
Сите корисници на финансиска поддршка за тутунот кои немаат платежни картички а презимињата им почнуваат со буквите : А, Б, В, Г и Д, средствата од шалтер во банката ќе може да ги подигнат во вторник 21-ви април.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: До 30-ти април е продоложен рокот за склучување на договори за производство и откуп на тутун за реколтата 2020

Ваквата одлука се донесе поради вонредната состојба на територијата на државата прогласена заради пандемијата од коронавирусот, поради што процесот на склучување на договори во месец март,  не се одвиваше со иста динамика како во месец февруари 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

Тутунот достигна највисока просечна откупна цена во последните 4 години

Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2019-та достигна 220 денари за килограм, за разлика од 2015-та година кога била 184 денари за килограм тутун.

Share
Прочитај повеќе

Откупено е целокупното договорено количество што го имаа откупните претпријатија со тутунопроизводителите за реколтата 2019-та

-Целокупното договорено количество на тутун е откупено, а станува збор за околу 26,3 милиони килограми, по цена од 220 денари за килограм тутун. Оваа цена е историски највисока просечна откупна цена во последните шест години, изјави Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Шапуриќ: Сиот договорен тутун ќе се откупи до 29 февруари

-Откупот трае до 29 февруари. Досега се откупени 97 отсто од договорените количества тутун. Разговараме со откупувачите по петок да има, во нивна близина, отворени дежурни откупни пунктови, така што, цело време им стоиме на располагање на производителите и на откупувачите, изјави Шапуриќ.

Share
Прочитај повеќе

Демант од МЗШВ

Од страна на мултинационалната компанија „Алијанс Уан Македонија“ со седиште во Кавадарци, од Бугарија е увезен суров необработен тутун  од  тип  ,,Катерини“ во износ 469.033 килограми и суров  необработен тутун  од тип  ,,Крумвоград“ во износ од 501.506 килограми.  Овие  количина  тутун, се преработени во капацитетите на оваа компанија во Кавадарци и се извезени на интернационални светски компании кои што произведуваат цигари.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: До завршување на законскиот рок остануваат уште 7 отсто тутун за откуп, секој килограм произведен тутун ќе биде откупен

-Тутунарите нема да бидат оставени на цедило. Ги повикувам тутунопроизводителите да не потпаѓаат под манипулации, затоа што откупот законски трае до 29-ти февруари, а се очекува овие 7 отсто да се откупат и пред рокот, за десетина дена, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Гевгелија уште пред два века била позната по производство на тутун

Првата работилница за обработка на тутун, наречена „рези“, била подигната во 1895 година и била во вид на магацин за сортирање на тутунот. Оној со најслаб квалитет, кој отпаѓал при сортирањето, се горел во околината на градот.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Целокупното договорено количество на тутун од реколтата 2019 ќе биде откупенo

Досега се откупени над 22,4 милиони килограми тутун во вредност од близу 5 милијарди денари или повеќе од 85 отсто од договореното количество е веќе откупено. Се очекува откупот да заврши до крајот на следниот месец. 

Share
Прочитај повеќе

Квалитетот и субвенциите ја кренаа цената на тутунот до 300 денари за килограм

Постигнатата просечна откупна цена досега изнесува 225 денари која, заедно со субвенциите, достигнува и до 300 денари за предаден килограм тутун.

Share
Прочитај повеќе