Семинар за ветеринарно-здравствените проблематики во говедарството

Во рамки на семинарот ќе се одржат предавања во делот на репродукцијата, правилна исхрана на молзните крави и методи за превенција од маститис, со цел да обезбеди советодавна поддршка и можности за докторите по ветеринарна медицина да ги зголемат своите знаења за нови методи и добри практики во фармерското прозиводство.

Share
Прочитај повеќе

Информативен настан за советодавни услуги во земјоделството

Го организира Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива во соработка со ФЗНХ, а целта е информирање на претпријатијата и сите останати чинители во системот на советодавни услуги во секторот земјоделство за предлог-законската регулатива од областа на советодавните услуги.

Share
Прочитај повеќе

Модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Опремата ја набави Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, во соработка со компаниите „Здравје Радово“, „Екошар“, „Сано“ и „Маранчо“, а ќе биде промовирана денеска на сточарска фарма во селото Могила.
УСАИД предвидува и обуки за добри сточарски практики (хигиена на фарми, здравје на добитокот, генетика на сточниот фонд), кои ќе ги зголемат продуктивноста и приходите на фармите вклучени во проектот.

Share
Прочитај повеќе

Форум „Инвестиции за долгорочен економски развој“ во рамки на проект на УСАИД

Форум на тема „Инвестиции за долгорочен економски развој“ со фокус на агро-бизнисот ќе се одржи денеска во Велес, во рамки на проектот на УСАИД, Партнерство за подобра бизнис регулатива. Дел од панелистите се директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и Ленче Николовска, советник на премиерот за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе