Услови и потребна документација за аплицирање на мерка 7 од ИПАРД – Рурален туризам

Повикот за Мерка 7 од ИПАРД 2 се очекува да биде на почеток на годинава. Имате доволно време за да се информирате за што се може да се аплицира, какви услови треба да се исполнат и кои документи се потребни.

Share
Прочитај повеќе

Олеснети условите за регистрација на мали винарски визби

Конкретно, се намалува висината за надоместокот од 10.000 денари на 1.500 денари за винарски визби со капацитет на преработка и чување на вино до 30.000 литри годишно и 5.000 денари за винарски визби со капацитет на преработка и чување на вино над 30.000 литри.

Share
Прочитај повеќе

Нови правила за работа на рестораните во услови на пандемија со КОВИД 19

Задолжителна ќе биде дезинфекцијата на рацете и на гостите и на вработените кои тоа треба да го практикуваат почесто, односно во неколку наврати во текот на подготовката и послужувањето на храната.

Share
Прочитај повеќе

Ипард 2, мерка 1: Кој може да аплицира, услови, прифатливи трошоци, потребни документи

Висината на финансиската поддршка ќе се зголеми до:

65% за инвестиции во земјоделски стопанства реализиарани од страна на млади земјоделци;
70% за инвестиции во земјоделски стопанства во планинските области.

Share
Прочитај повеќе

Како успешно да посадиме маслодајна репка

Од сеидба до берба на маслодајната репка е период од речиси 11 месеци, што го прави ова производство голем предизвик. Многу одлуки во текот на сезоната го одредуваат крајниот резултат. Без оглед на тоа колку условите за производство се разликуваат од парцела до парцела, неопходно е да се разберат одредени појави за време на сеидбата, со цел да се постигне рамномерен развој на насадот со маслодајна репка.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ориз

Оризот може да се одгледува и како монокултурата и во плодоред. Со ориз, треба да се разменуваат претходни култури кои можат да растат после оризот, со цел да се подобри плодноста на почвата. Добри претходни култури се луцерка, мешавини од детелина и трева, корени, некои зеленчукови култури и зрнести мешунки.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ги олеснуваме условите за аплицирање, очекуваме повеќе апликации за градинарството

-Земјоделците можат да аплицираат за субвенции со минимилна вкупна површина со 0.2 хектари, а не како досега за минимум 0.2 хектари по градинарска култура. На овој начин се очекува драстично намалување на земјоделците кои во претходните години се одбивани заради  административни процедури и можни технички грешки при аплицирањето, а истовремено ќе се зголеми бројот на апликации за градинарство“, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Создаваме услови за развој на примарното производство на свинско месо и за преработувачката индустрија

Во оваа насока директната финансиска поддршка за категоријата на сточари со развоен потенцијал, вклучително и за одгледувачите на свињи за 2018 година е зголемена за 10 отсто. Исто така, министерството нуди поддршка од 2.000 денари по грло за гоеници со тежина од над 121 килограм, како и повраток на 50 % од инвестиција за набавка на педигрирани назимки и нерези, што е важно за обнова на стадото, но и за квалитетот на крајниот производ.

Share
Прочитај повеќе

Пченицата добро се развива

Јачменот и пченицата се во одлична фаза, а болести нема. Има предуслови дури и за рекордни приноси, доколку на почетокот на мај заврне дожд кој ќе донесе од 10 до 15 литри на метар квадратен. Ова се однесува особено за површините каде се применуваат агротехничките мерки и каде што прихраната и заштитата против болести се завршени, велат експертите.

Share
Прочитај повеќе