Николовски: Со проект на УНДП, ќе се обноват метеоролошките и хидролошките станици во полошкиот регион

Проектот „Подобрување на отпорноста од поплави во полошкиот регион“ ќе овозможи навремено и точно информирање на граѓаните со важни информации кои се особено важни за земјоделците со цел да превземат или со време да реагираат за да ги ублажат загубите врз производството во полошкиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Агро Метео: Денеска ќе престанат снежните врнежи

Управата за хидрометеоролошки работи информира дека снежните врнежи ќе престанат речиси во целата земја веќе денеска претпладне. Времето ќе биде облачно, но ќе се појавуваат и сончеви периоди, особено во североисточните делови, а ќе дува и умерен северозападен ветер. Од понеделник, информираат од УХМР, повторно ќе заврне снег, но со многу помал интензитет. Ќе се покачат и минималните температури, но сепак ќе останат негативни.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

Досегашните минимални температури забележани во државата нема да предизвикаат штети врз земјоделските култури. Моменталните ниски температури не се невообичаени за овој период  и многу често  ги имало во овој период од годината.

Share
Прочитај повеќе

Агро Метео: До недела стабилно, од понеделник невреме

Од УХМР соопштуваат дека до недела е можна локална појава на краткотраен дожд и ретки грмежи.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се надоградува радарски систем кој детектира и најавува опасни временски појави

– Продолжуваме со инвестиции во нови агрометеоролошки станици низ државата кои се битни за навремено информирање на земјоделците и преземање соодветни мерки за заштита на производството. За климатските промени чие влијание е се поголемо, неопходен е сет мерки и активности и инволвираност на сите засегнати страни, истакна Николовски, нагласувајќи дека Македонија годишно исплаќа пет милиони евра за штети во земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Реновирана главната метеоролошка станица во Крива Паланка

На барање на Управата за хидрометеоролошки работи, Владата на Република Македонија, донесе одлука за обезбедување на 2 милиони денари од буџетот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, за реновирање на станиците во Крива Паланка, Штип, Демир Капија, и 3 милиони денари за поправка на радарскиот систем во Ѓуриште.

Share
Прочитај повеќе

Николовски денес ќе ја презентира реновираната метеоролошка станица во Крива Паланка

Станицата е изградена во 1947 год. а реновирана во 2018 година, со поддршка на Влада на Република Македонија. Преку Управата за Хидро Метеоролошки работи се набави нов радар за Ѓуриште, а реновирањето на станиците во Штип и Демир Капија е во тек.

Share
Прочитај повеќе

УХМР: Зголемување на водостојот на реките во западните и јужните делови

Зголемување на нивоата се очекува на реките Треска, Црна Река и Голема река во околината на Ресен, како и на водотеците кои допаѓаат од Кожуф и реките во Гевгелиско-валандовска котлина. Засега не се очекува поплавување на земјоделски површини.

Share
Прочитај повеќе