УЈП: На 31 мај истекува законскиот рок за потврда или корекција на ГДП за 2020

Управата за јавни приходи ги информира граѓаните дека на 31 мај 2021 година истекува законскиот рок за потврда или корекција на Годишните даночни пријави (ГДП) за доходот што го оствариле во текот на 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

УЈП започна со генерирање и доставување на Годишната даночна пријава за данок на личен доход

Управата за јавни приходи денеска информираше дека ја започна активноста за генерирање и доставување на претпополнета Годишна даночна пријава за утврдување на данок на личен доход за 2020 година

Share
Прочитај повеќе

УЈП го пролонгираше рокот за поднесување на даночни пријави до 29 јануари

Управата за јавни приходи – УЈП, го пролонгираше за дополнителни 4 дена рокот до кој може да се поднесуваат даночните пријави.

Share
Прочитај повеќе

Барање за финансиска поддршка за исплата на финансиски средства на физички лица кои вршат самостојна дејност

Врз основа на Закон за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Covid-19, за месеците октомври, ноември и декември 2020 година, за остварување на правото физичкото лице кое врши самостојна дејност поднесува Барање за финансиска поддршка за исплата на финансиски средства до Управата за јавни приходи.

Share
Прочитај повеќе

За повратот од викендот без ДДВ, исплатата ќе се изврши утре и задутре

Во Викендот без ДДВ остварен е промет од 558.176.715 денари со што граѓаните ќе остварат враќање на  ДДВ во износ од  66.853.929  денари. Во Викеднот без ДДВ беа скенирани трипати повеќе  фискални сметки и беше остварен  9,5 пати поголем промет од македонски прозиводи во однос на истиот викенд од минатата година.

Share
Прочитај повеќе

Доход од продажба на сопствени земјоделски производи

Обврзникот кој во текот на календарската година остварил доход од продажба на сопствени земјоделски производи (на откупувачи и на други физички лица надвор од продажни места на зелени пазари) кој не го надминал износот од 1.000.000 денари има право на враќање на платениот данок за остварениот доход од продажба на сопствени земјоделски производи.

Share
Прочитај повеќе

Во февруари поврат на ДДВ за второто тримесечје, ќе се исплатат 3,7 милиони евра

Од Управата за јавни приходи (УЈП) велат дека од октомври до 30 декември скенирани се 28.948.878 фискални сметки, остварен е промет од 14.30.474.854 денари, а вкупениот ДДВ изнесува 1.554.510.671 денари. Повратот од 15 отсто за граѓаните е 233.176.601 денари или 3.791.000 евра.

Share
Прочитај повеќе

За првото тромесечје од скенираните сметки, уплатата ќе заврши до 31 декември

Управата за јавни приходи соопшти дека се уште во тек е исплатата на повратот на ДДВ која за првото тримесечје треба да заврши до 31 овој месец.

Share
Прочитај повеќе

Што забранува и на што обврзува „Мој ДДВ“?

Стартуваше Проектот „Мој ДДВ“, со кој граѓаните можат да го искористат правото на поврат на 15% од платениот ДДВ. Од информациите што ги пласираат надлежните институции во системот веќе се регистрирани значителен број на лица кои сакаат да го искористат правото кое е овозможено со Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица. Сепак, потребно е да се знае дека овој Закон освен правото на поврат на ДДВ кое го овозможува, наметнува и одредени ограничувања за физичките лица, како и одредени обврски за правните лица, за чие непочитување, односно постапување спротивно на истите се предвидени и прекршочни санкции. Казните се однесуваат на правните лица за непријавувањето до Управата за јавни приходи на фискалната сметка која ја сторнира и сторната сметка и на физичко лице кое пријавило фискална сметка издадена за плаќање комунална услуга или фискална сметка која била издадена за извршен промет кон правно лице.

Share
Прочитај повеќе

УЈП: Мој ДДВ ги дава посакуваните резултати

Мерката поврат на средствата стапи во сила на 1 јули годинава. Има за цел да ја намали сивата економија, бидејќи според надлежните, на тој начин сите граѓани ќе бидат инспектори и ќе ги пријавуваат оние кои се обидуваат да го заобиколат Законот.

Share
Прочитај повеќе