Какви се прогнозите за глобалното производство на житни култури?

Најновата прогноза за глобалното производство на житни култури во 2023 година, објавена од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации ФАО, покажува пораст од 5,9 милиони тони во споредба со претходниот месец. Сега достигна рекорден износ од 2.819 милиони тони.

Share
Прочитај повеќе

Патот на храната – Младa македонска уметница победи на глобалниот ликовен конкурс на ФАО по повод Светскиот ден на храната

Светскиот ден на храната ја инспирираше Михаела Стојменовиќ, 17-годишна ученичка од Скопје да ја прикаже важноста на работата на малите земјоделци кои се грижат нашите земјоделски системи да ни обезбедат разновидна храна.

Share
Прочитај повеќе

Повик за учество на тендер за Kонсултантски услуги за консолидација на земјиште во Северна Македонија – Планирање на распределба на земјиштето и Основен Проект за интервенции во земјоделската инфраструктура во Чифлик

Краен рок за поднесување на електронска понуда за тендерот е 20 февруари (понеделник) 2023 година, најдоцна до 13:00 часот, по средноевропско време.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ние сме лидери во регионот во консолидацијата на земјоделското земјиште а директни корисници се 6.267 земјоделци и нивните семејства

Во моментов зборуваме за подготвени планови за консолидација на земјоделско земјиште во 9 подрачја: Конче, Егри, Логоварди, Оптичари, Трн, Дабјани, Кожле, Соколарци и Спанчево. При тоа, во Егри е целосно изградена  и земјоделска инфраструктура, а тој процес ќе продолжи и во останатите подрачја

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Рим: Потпишана нова петгодишна Програмска рамка со ФАО

Mинистерoт за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и заменик регионалниот претставник на ФАО за Европа и Централна Азија, Набил Ганги,  во Рим остварија средба со Генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство на ОН – ФАО, Кју Донгју.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Светските цени на храната достигнаа највисоко ниво досега

Според последниот извештај на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), цените на храната во март достигнаа највисоко ниво досега. Поскапеа основните житарки и растителните масла.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Поскапувањето на храната ќе продолжи до следната година

Најголемо зголемување има кај млечните производи и маслото за јадење. Од ФАО велат дека притисокот на цените ќе биде уште поголем, бидејќи побарувачката е зголемена, но тука е и зависноста на земјите од производите на Украина и Русија.

Share
Прочитај повеќе

Дабјани – втора успешна консолидација на земјоделско земјиште во државата

Бројот на земјишни парцели во Дабјани е намален за речиси пет пати – од 602 на 127 парцели. Новоформираните парцели се со правилна форма, со просечна големина од 5,84 ха, споредено со само 1,23 ха пред консолидацијата на земјиштето и како такви овозможуваат поефикасни земјоделски практики.

Share
Прочитај повеќе

Село Дабјани – втора успешна консолидација на земјоделско земјиште во државата

Преку консолидацијата, се направи голем прогрес, така што од 602 стари парцели, со просечна површина по кп од 1,23 ха се намалија на 127 нови парцели, со просечна површина по кп од 5,84 ха, што е за скоро 5 пати помалку, а вкупната консолидирана површина изнесува 741,52  хектари.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Цените на храната на светските берзи на највисоко ниво во последните 10 години

Цените на храната на светските берзи се зголемија во ноември, четврти месец по ред и остануваат на највисоко ниво во последните 10 години, соопшти денеска Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО).

Share
Прочитај повеќе