Одбележување на Светскиот ден на храната под мотото ‘’Нашите акции се нашата иднина. Подобро производство, подобра исхрана, подобра животна средина и подобар живот’’.

‘’Надоврзувајќи се на долгогодишното партнерство со локалната заедница во Егри, оваа година за Светскиот ден на храната фокусот го ставаме на најмладите’’, истакна Кристина Митиќ Арсова од канцеларијата на ФАО во Скопје.

Share
Прочитај повеќе

Храната во светот повторно поскапува

Глобалните цени на прехранбените производи во август се во тренд на раст после два континуирани месеци пад, водени со силен скок на меѓународните котации на шеќер, пченица и растителни масла, објави Организацијата за храна и земјоделство на Обединатите нации (ФАО).

Share
Прочитај повеќе

АХВ по трет пат дел од Светскиот ден на безбедна храна 7 јуни

Агенцијата за храна и ветеринарство,  ќе се приклучи на глобалната кампања за одбележување на 7 јуни  –  Светски ден на безбедна храна, кој во 2019 година за прв пат беше востановен од Организацијата за земјоделство и храна на Обединетите Нации – ФАО.

Share
Прочитај повеќе

Вебинар во организација на ФАО и СЗО на тема Безбедност на храна во контекст на одржливи системи за храна: „Moving Forward for a Healthy Tomorrow in Europe and Central Asia“

Еволуцијата во контекст на производството, трговијата и консумацијата на храна го предизвикуваат начинот на управување со ризиците по однос на безбедноста на храната и достапноста на безбедна храна за сите.

Share
Прочитај повеќе

Повик за учество на Tендер за „Изградба на канали за одводнување, проширување на постојниот систем за наводнување и изградба на тампонирани патишта во село Егри, општина Битола“

Активностите што ќе треба да се спроведат во рамки на тендерот вклучуваат градежни работи поврзани со земјоделската инфраструктура во консолидационото подрачје Егри, поконкретно: изградба на тампонирани патишта, изградба на нови канали за одводнување и изградба, т.е. адаптација на постојниот систем за наводнување со локално проширување во рамки на консолидационото подрачје.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Производството на храна загрозено од природните катастрофи

Зголемениот број на природни катастрофи го загрозуваат системот за производство на храна на планетата, предупреди денеска Организацијата на Обединети нации за земјоделство и храна (ФАО) и ја повика меѓународната заедница да инвестира повеќе за да ги намали ризиците и да ги направи земјоделските системи „поотпорни“.

Share
Прочитај повеќе

Прогноза за глобално производство на пченица во 2021 година

Иако на северната хемисфера, најголемиот дел од пченицата сè уште е во хибернација, а земјите од јужната хемисфера допрва ќе посеат нова пченица, Светската организација за храна и земјоделство (ФАО) собра достапни податоци и објави прелиминарна прогноза за глобалното производство на оваа житна култура во 2021 година.

Share
Прочитај повеќе

Поттикнувањето на жените и девојчињата е клучно за да се обезбеди одржливост и сигурност на храната после КОВИД-19, велат шефовите на Агенциите за храна на ООН

Гладот ќе остане проблем и ќе има нееднакво опоравување од влијанијата на пандемијата КОВИД-19, се додека повеќе жени во руралните и урбаните средини не заземат лидерски позиции со зголемена моќ за донесување одлуки, велат шефовите на трите Агенциите за храна на Обединетите нации.

Share
Прочитај повеќе

Светските цени на храната во февруари пораснаа деветти месец по ред Опсервер: Светските цени на храната во февруари пораснаа деветти месец по ред | opserver.mk

Индексот на цените на храната на ФАО, кој го следи месечното движење на глобалните цени на житарките, маслото, млечните производи, месото и шеќерот, во просек минатиот месец изнесуваше 116 поени, што е за 2,4 проценти повеќе од јануари, се вели во извештајот објавен на официјалната веб-страница на оваа светска организација.

Share
Прочитај повеќе

ОН одлучи: 2021 година е година на овошје и зеленчук

Генералното собрание на ОН ја прогласи 2021 година за година на овошје и зеленчук. Целта е да се обединат производителите и потрошувачите со цел да се трансформира системот за храна.

Share
Прочитај повеќе