Агро бизнис – мини фарма од 100 легла калифорниски црви

Доколку се одлучивте да го започнете одгледувањето на калифорниски црви – 10 легла, еве како изгледа инвестицијата:

Share
Прочитај повеќе

Пилешко месо од македонска фарма ќе завршува на менито на гигантот КФЦ

-Мене лично, ми беше чест што можев да учествувам во еден вака важен проект за нашето стопанство во регионот и што помогнав да ги охрабриме инвеститорите да вложат сериозни финансиски средства и да донесат најнова германска технологија во овој преубав регион. Целиот комплекс во село Гиновци и Псача ќе биде согласно највисоките ЕУ стандарди во однос на заштитата на животната средина, здравствената заштита и благосостојбата на животните како и заштитата и безбедноста при работа, објаснува Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Фармерите со рок до крајот на идната година, да го подобрат квалитетот на млекото

„За да го подобрите квалитетот на млекото битни се многу фактори. Одгледувањето на животните, фармата, начинот на молзење, хигиената на фарма, хигиената на молзење, опремата за ладење, едукацијата, познавањето и многу други работи“, истакна Соња Србиноска, професор на факултетот за земјоделски науки и храна.

Share
Прочитај повеќе

Прва фарма на магариња во Македонија: Грам магарешко сирење колку грам злато

Првата фарма на магариња е отворена во октомври 2017-та година, во охридското село Велестово. Претпоставките на луѓето дека магарињата се најтврдоглавите и најглупави суштества експертите велат дека паѓаат во вода. Доаѓа времето кога магарињата нема да се користат само како пренесувачи на товар и за други работи во земјоделството. Наскоро тие ќе се привелигирани и од нив ќе се чека само нов приплод и млеко кое е скапо и барано на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Инвестирањето во информатички комуникациски технологии (ИКТ) е исплатливо за земјоделците во Северна Македонија

Пред неколку години, Сузана набави софтвер за управување со фарма што ѝ овозможи подобро да ги планира и контролира културите, да ги минимизира трошоците за работна сила и да троши помалку на гас и органско ѓубриво, со што ја зголеми добивката.

Share
Прочитај повеќе

Фарма со 600 гуски во двор во Босна, џигерот им чини 100 евра по кило

-Најскап од се е џигерот (црниот дроб) од гуските. Килограм чини околу 200 КМ (101,8 Евра). Добра цена држи и маслото од гуски, што се добива од нивното сало, а се користи за лекување на респираторни заболувања, вели Милица и истакнува дека гуските, ако се хранат добро, може да достигнат тежина до шест, па дури и седум килограми.

Share
Прочитај повеќе