ТИКА преку голем број проекти директно ги помага земјоделците во Македонија

Турската Агенција за соработка и координација (ТИКА), која во Република Северна Македонија работи од 2005 година, досега има реализирано над 900 проекти од области како што се образованието, здравството, инфраструктурата и заштитата на културното наследство.

Share
Прочитај повеќе

Во Бугарија ќе мора да се заколат 500.000 свињи поради свинската чума

Војската и полицијата се мобилизирани во битката против вирусот и во заштитата на други фарми. Се врши дезинфекција на фармите, ограничена е продажбата на свинско месо, а се контролираат и граничните премини.

Share
Прочитај повеќе

Објавена најавата за нов јавен повик за Мерката 7 „ Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ од ИПАРД 2 Програмата

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја објави најавата за јавниот повик за Мерката 7 „ Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ од ИПАРД 2 Програмата. Согласно процедурите од Европската унија,  во овој триесет дневен подготвителен период на сите оние земјоделци и агробизнисмени што сакаат да конкурираат, а ги исполнуваат условите, им се дава можност да ја  подготват потребната документација за аплицирање на новиот повик.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец мај – Говедарство

Животните воглавно се пуштаат на зелена паша и преминот од есенско-зимско хранење кон пролетно – летно е во тек.

Share
Прочитај повеќе

Мал број земјоделци ги легализирале фармите

– Одделението со поддршка од градоначалничката предложи до владата овој рок за легализација да се продолжи, бидејќи многу од нив 2013 и 2014 година не беа известени, не знаеја дека има таков закон. Сега сме во завршна фаза на објектите и на земјоделското земјиште ако ни прифати владата, би требало да се прдолжи рокот и земјоделците да ја упишат својата сопственост, вели Горан Бурески, имотно-правно одделение при Општина Битола.

Share
Прочитај повеќе

Само три проценти од фармите ги исполнуваат стандардите за прва категорија

-3% се категоризирани како прва категорија, околу 70% се втора категорија и останатите 26%  се трета категорија. Активноста е планирано да заврши до крајот на 2020 година, а целта е да се обезбеди прва класа на хигиена на млеко или тоа е според европските стандарди 100 спрема 400, т.е. 100 000 соматски клетки и 400 000 микроорганизми, вели Зоран Атанасов – Директор на АХВ.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците до крајот на годинава можат да поднесат барања за легализација на фармите

Продолжувањето на рокот е со цел да им се излезе во пресрет на големиот број на граѓани, вклучително и на земјоделците, кои досега не ја завршиле постапката за легализација. Досега бројот на земјоделските стопанства и чии што објекти се легализирани е исклучително мал и поголем број од истите ја немаат искористено можноста која ја имаше понудено законот.

Share
Прочитај повеќе

Модернизација на млекопроизводството во Пелагонија

Опремата ја набави Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, во соработка со компаниите „Здравје Радово“, „Екошар“, „Сано“ и „Маранчо“, а ќе биде промовирана денеска на сточарска фарма во селото Могила.
УСАИД предвидува и обуки за добри сточарски практики (хигиена на фарми, здравје на добитокот, генетика на сточниот фонд), кои ќе ги зголемат продуктивноста и приходите на фармите вклучени во проектот.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците ќе добијат помош за да ги модернизираат фармите

Со проектот планирано е да се набават ролобалирачка, современа ТМР машина за проток на балансирана исхрана на фармата, а ќе се набавело и бокс за режење на папци бидејќи фармерите се соочуваат со недостииг на добра опрема и недостиг на обучен персонал, а здравјето на животните влијае врз нивната продуктивност.

Share
Прочитај повеќе

Само 20 отсто од краварските фарми се прва категорија

 – Од досега категоризираните 1.500 фарми со молзни крави во Македонија, само 20 отсто се прва категорија и ги исполнуваат европските стандарди за квалитет на сурово млеко кои дозволуваат максимум 400.000 соматски клетки и 100.000 бактерии во еден милилитар.

Share
Прочитај повеќе