Овие се исклучително важни февруарски совети за работа во пчеларникот

Втората половина на февруари е најдобро време за додавање погача затоа што го стимулира пчелното семејство да работи поинтензивно.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – Календар на активности за месец Февруари

При поволни временски услови во февруари продолжува грижата за лозовите насади. И во овој зимски месец штетниците се во состојба на мирување под кората налозите, во основата на кордуницата и најмногу во папките. Затоа се препорачува чистење на старата кора по кордуницата и рамените гранки на лозата.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – Календар на активности за месец Февруари

Во текот на месец февруари пчеларот треба да заврши со ремонтот на инвентарот кој ќе го користи во текот на сезоната, да постави жица на рамките, повторно да ги прегледа питите што ги извадил претходната есен и ако има оштетени да ги оддели за топење.

Share
Прочитај повеќе

ОД +20 НА -10: Нагла промена на времето овие два дена

Промената ќе почне од вечерните часови кога дождот ќе преминува во снег, ќе дува силен ветер од северен правец а температурата ќе „доживее“ пад при што на места се очекува таа да достигне и до -10 степени Целзиусови.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар на активности за месец февруари

Во повеќето години, времето во февруари кај нас се подобрува. Заедно со студените денови, има и такви во кои температурата се зголемува над 10-12°C и пчелите не само што излегуваат за чистење, туку летаат во текот на целиот ден.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – календар на активности за месец февруари

При поволни временски услови во февруари продолжува грижата за лозовите насади. И во овој зимски месец штетниците се во состојба на мирување под кората налозите, во основата на кордуницата и најмногу во папките. Затоа се препорачува чистењена старата кора по кордуницата и рамените гранки на лозата. 

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец Февруари за овоштарство и зеленчук

Во февруари треба да продолжат мерките за заштита започнати во јануари.
Резидбата, која започнува кај јаболката и крушите, како овошки најотпорни на студ, сега продолжува кај црешите, вишните, праските и кајсиите. Бидејќи раните кои настануваат при резидбата зараснуваат потешко во студеното време, тоа предизвикува опасност од измрзнување. Местата каде се извршила резидба треба да се премачкаат со мрсни бои за заштита од заразување со болести и штетници. Резидбата треба да заврши до фаза бабрење на пупките.

Share
Прочитај повеќе

Календар за пчеларство за февруари

Во текот на месец февруари пчеларот треба да заврши со ремонтот на инвентарот кој ќе го користи во текот на сезоната, да постави жица на рамките, повторно да ги прегледа питите што ги извадил претходната есен и ако има оштетени да ги оддели за топење.

Share
Прочитај повеќе

Календар на козарска фарма за февруари

Козите – мајки треба да се хранат со балансирани оброци. За да се добие добра млечна продуктивност во следната лактација, на животните треба да им се обезбеди период на пресушување.

Share
Прочитај повеќе

Календар за овчарска фарма за февруари

Периодот на јагнење е еден од најважните настани во овчарството. Од успешноста
на јагнењето во голема мера зависат приходите на одгледувачите на овци и тоа може да се поистовети со жетвата во растителното производство.

Share
Прочитај повеќе