ФИТР ја доби водечката улога во новиот европски проект „Policy Answers“

“Policy Answers“ е предводен од Центарот за социјални иновации (ZSI) во Виена и вклучува 14 партнер институции од Европската Унија и од Западен Балкан.

Share
Прочитај повеќе

Нов Предизвик од ФИТР – „Младите создаваат”

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска ќе го објави новиот Предизвик за воспоставување лабаратории за производство FAB LABS „МЛАДИТЕ СОЗДАВААТ”.

Share
Прочитај повеќе

ФИТР ќе ја презентира анализата на апликантите од јавниот повик за грантови

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска ќе ја презентира анализата на апликантите од јавниот повик „Кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст”.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик: Дигитализација на земјоделството во сорaботка со IME, ФИТР и МЗШВ

Со овој предизвик, бараме напредни стартапи кои имаат веќе развиен прототип на иновативен производ / услуга, со кој ќе придонесат кон зголемување на продуктивноста и приходите на земјоделските стопанства, обезбедување на одржливи системи за производство на храна и забрзување на дигиталната трансформација на земјоделскиот сектор.

Share
Прочитај повеќе

Прв јавен повик на ФИТР за дигитализација на земјоделството, буџетот е шест милиони денари

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство објави прв јавен повик за дигитализација во земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Промоција на новиот јавен повик на ФИТР „Предизвик за дигитализација на земјоделството“

Денес  заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Коста Петров, ќе го промовираат новиот јавен повик „Предизвик за дигитализација на земјоделството“.

Share
Прочитај повеќе

ФИТР ќе ја презентира новата Програма за корпоративна иновативност

Фондот за иновации и технолошки развој денеска ќе ја презентира новата Програма за корпоративна иновативност.

Share
Прочитај повеќе

ФИТР и ДЗИС потпишаа меморандум за соработка со цел поттикнување иновации

Фондот за иновации и технолошки развој и Државниот завод за индустриска сопственост потпишаа меморандум за соработка со цел поттикнување на иновациите и афирмација на домашните компании и организации.

Share
Прочитај повеќе

,,МИКРОЕКОˮ – Решение за макропроблемите во земјоделството и животната средина

Со реализациja на проектот ,,МИКРОЕКОˮ на ,,Фармахемˮ ДООЕЛ, ќе се придонесе за решавање на горливиот проблем со загадувањето на почвите, а со тоа индиректно и подземните и површински води, воздухот, како и земјоделските производи кои директно влијаат врз здравјето на луѓето. Резултатите на овој проект индиректно ќе доведат и до подигање на јавната свест за состојбата со животната средина.

Share
Прочитај повеќе

Избрани националните зелени бизнис идеи за учество на регионален натпревар

Challenger-Мобилна апликација што ги наградува сите еколошки одговорни корисници”, „Ракатрак- Природен едукациски центар за деца за животни вештини”, и „Производство на био- смарт ориз” се победници на натпреварот за зелени бизнис идеи.

Share
Прочитај повеќе