Форум за адаптација кон климатските промени и можности за стартап бизниси во земјоделството

На Земјоделскиот институт во Скопје денеска ќе се одржи Форум за адаптација кон климатските промени и можности за стартап бизниси во земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Во Велес се одржа Форум за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на бизниси“ од ИПАРД Програмата

Форумот се организира во склоп на едукативната кампања на ИПАРД Програмата. Како дел од истата претставниците од Телото за управување со ИПАРД фондовите од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој до сега ги информираа граѓаните во Сопиште, Петровец, Берово, Пехчево, Дојран, Негорци, Белчишта и Охрид на посебни инфо денови. Инфо деновите од Кампањата за Публицитет на ИПАРД 2014-2020 ќе продолжат и оваа недела, и тоа: на 25. октомври 2019 година во 11.00 часот во ресторан Галија во Калиште и во 15.00 часот во салата на општина Вевчани.

Share
Прочитај повеќе

Македонска делегација на четвртиот состанок на министри во Кина

Покрај министерскиот состанок во Кина се одржува и 14-от економски и трговски форум на тема „Дигиталното земјоделство како движечка сила за ревитализацијата на руралните средини“.

Share
Прочитај повеќе

Делегација од МЗШВ на Агро-економскиот форум меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа во Вилнус

Од минатата година, за земјоделците е обезбеден бесплатен интернет пристап до податоците на почвената карта на Република Македонија, на која во наредниот период, со поддршка обезбедена од страна на ФАО, ќе се направи надградба со слој за агро-еколошко мапирање, порачал Челику.

Share
Прочитај повеќе

Нема земјоделство без големи комбинати и современа механизација

– Ниту една влада досега не создаде амбиент за развој на големи земјоделски комбинати и нема слух за нивна поддршка. Она што постоеше се уништи и сега почнуваме одново, да правиме нешто што веќе го имавме, рече Перо Колевски од ЗИК „Агрија“, додавајќи дека во Македонија засега има само четири големи капацитети: ЗИК Пелагонија, „Агрија“, „Вардар Градско“ и „Везе Шари“.

Share
Прочитај повеќе

Форум „Инвестиции за долгорочен економски развој“ во рамки на проект на УСАИД

Форум на тема „Инвестиции за долгорочен економски развој“ со фокус на агро-бизнисот ќе се одржи денеска во Велес, во рамки на проектот на УСАИД, Партнерство за подобра бизнис регулатива. Дел од панелистите се директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и Ленче Николовска, советник на премиерот за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе