Помор на пчели во Франција, загрозено е производството на мед

Пропаѓањето на колониите пчели поради климатските промени и користењето на инсктициди би можело да значи уште една лоша година за производството на мед во Франција, предупредуваат француските пчелари.

Share
Прочитај повеќе

Франција прва ги забрани пестицидите штетни за пчелите

Франција стана првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои се смета дека ги убиваат пчелите на Земјата. Феноменот наречен колапс на колониите резултира со рекордни бројки мртви пчели во светот, а научниците како виновници за тоа ги посочуваат неоникотиноидните пестициди.

Share
Прочитај повеќе

„Минува преку ѕидот на цревата“, Франција забрани адитив што го има во чоколадото и мастиките

Од следната година во Франција ќе стапи во сила забраната за употреба на супстанцата титаниум диоксид во прехранбените производи. Станува збор за адитивот Е 171, што се користи во различни намирници вклучувајќи ги и чоколадото и гумите за џвакање.

Share
Прочитај повеќе

Шароле ( Sharolais ) говеда

Во однос на застапеноста, таа е на четврто место и изнесува околу 11% од вкупната број на добиток во Франција. Оваа раса се одгледува на голема површина на централна Франција, климата е полу-континентална, а земјата на овие региони е плодна, па пасиштата се богати со трева. Говедата се одгледуваат во рамнините и ридските терени, каде што обработливото земјиште е на надморска височина од 1000 м.

Share
Прочитај повеќе

Франција е првата земја во светот која ќе ги забрани сите пет пестициди кои ги убиваат пчелите

ЕУ прва забрана три од пестицидите и тоа: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Сепак, Франција оди чекор понапред и ги забранува и тиаклоприд и ацетамиприд во сите земјоделски активности, вклучувајќи ги и стаклениците.

Share
Прочитај повеќе

Мали жолти компирчиња од Франција чинат и до 500 евра

Компирот бонота внимателно се одгледува и уште повнимателно се бере во врвот на зрелоста во мај, која трае само една недела. Во тоа време 2500 берачи се собираат во зори и работат до зајдисонце, собирајќи рачно компир по компир, за да златестиот плод засјае на масите на најдобрите ресторани во светот.

Share
Прочитај повеќе

Казна од 3000 евра за пекар во Франција бидејќи многу работел

Французите се познати по тоа дека ценат баланс меѓу работата и приватниот живот, но еден пекар сега ќе ја плати цената. Седрик Вев треба да ја плати казната затоа што во летото 2017 година работел секој ден во неделата.

Share
Прочитај повеќе

Искористување на француските искуства за развој на земјоделството

Започнување на конкретна билатерална соработка во областа на земјоделството, унапредување на трговската размена со земјоделско-прехранбени производи со Франција, искористување на француските искуства за развој на земјоделството – ова беа само дел од темите на кои што на денешната средба разговараа министерот Љупчо Николовски и амбасадорот на Франција, Кристиан Тимониер.

Share
Прочитај повеќе

Тепачка за Нутела

Откако францускиот синџир супермаркети „Интермарш“ вчера воведе попуст од 70 отсто на популарниот крем „Нутела“, па теглите со тежина од 950 грама беа поевтинети од 4,5 на 1,4 евра, во голем број супермаркети избија тепачки.

Share
Прочитај повеќе