Календар на активности за месец август – Овоштарство

Септември е период за садење на јагоди, а тоа значи дека површината треба да се подготви уште во август. Добрата подготовка значи заорување на почвата на длабочина од 40 – 50см со плуг, а потоа се заорува на длабочина од 25 до 30 см во обратен ораничен слој.

Share
Прочитај повеќе

Пегавост на лисјата кај црешите и вишните

Црешите и вишните ѓи напаѓаат голем број на патогени микроорганизми, но економски најзначајна болест е пегавост на лисјата. За жал, сите комерцијално важни сорти се осетливи на пегавост на лисјата. Се јавува во сите подрачја каде се одгледуваат вишните и црешите.

Share
Прочитај повеќе