Во Чешка до 2027 година најмалку 85% од храната мора да е од домашно потекло

Структурата на земјоделските производители во Чешка покажува дека изминативе години се случи раст на одреден број компании на штета на малите производители, а малиот број компании преземаа и најголемо „парче од колачот“ од Европските фондови.

Share
Прочитај повеќе

Од утре престанува да важи Одлуката за определување на највисоките цени на одделни производи

Од утре престанува да важи Одлуката за определување на највисоките цени на одделни производи во трговијата на големо и трговијата на мало, а која се однесуваше на: леб, сол, шеќер, зејтин, млеко и млечни производи, јајца, брашно, месо, тестенини, лекови, лична заштитна опрема, средства за лична хигиена и дезифекциони средства, потрошен медицински материјал, медицинска опрема и апарати.

Share
Прочитај повеќе

Дали знаете што е шумско пилешко?

Шумско пилешко (Laetiporus Sulphureus) или, како што обично се нарекува, жолто пилешко или жолт леб, е релативно честа печурка.
Според некои автори, печурката има вкус како пилешко бело месо.

Share
Прочитај повеќе

Во првиот квартал од 2020 спроведени 12 699 контроли

Од вкупно уништената небезбедна храна од страна на инспекторите за храна и официјалните  ветеринари во првиот квартал годинава, 277 килограми била храна од неживотинско, а остатокот храна од животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

ФАО: Прашања и одговори – Влијанието на пандемијата КОВИД-19 врз храната и земјоделството

Коронавирусот (КОВИД-19) е глобална здравствена криза, а ФАО игра улога во следење, проценка и одговор на нејзините потенцијални влијанија врз животот и егзистенцијата на луѓето, глобалната трговија со храна, пазарите, ланците за снабдување со храна и домашните животни.

Share
Прочитај повеќе

Што треба да се јаде и што да се избегне за да не се зголемува телесната тежина

Ако вашата тежина почнува полека да се движи нагоре, време е внимателно да ги анализирате животните навики за да одредите кога, каде и какви промени треба да се направат.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Имаме доволно храна и залиха

-Нема да има застој во снабдувањето на пазарите, ќе се почитуваат “зелените коридори” за непречен транспорт и трговија. Ние имаме производи кои ги извезуваме, но и производи кои ги увезуваме. Во случај на недостаток на одредени количини на основни намирници, дозволен е интервентен увоз. Со самото тоа не би требало да има никаков проблем, ниту пак стравување за недостиг на храна, истакна Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

АХВ подготвена за отворање на Поглавјето 12

Агенцијата за храна и ветеринарство е подготвена за отворање на Поглавјето 12 – Безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика, од преговарачкиот процес за пристапување на земјава кон Европската унија, согласно новата методологија на Европската комисија.

Share
Прочитај повеќе

За две недели спроведени 738 вонредни контроли

Седумстотини триесет и осум вонредни контроли, спроведоа инспекторите за храна и официјалните ветеринари во изминатите две недели, во продавници, супер маркети, угостителски објекти и месарници, од стартот на засилените инспекциски контроли кои Агенцијата за храна и ветеринарство почна да ги спроведува кај операторите со храна, од 16 март годинава.
 

Share
Прочитај повеќе

ФАО: План за борба да се осигура глобално снабдување со храна за време на кризата COVID-19

Привремени готовински средства за помош на сиромашните земјоделци се неопходни, како и грантови за рестартирање на производството. Банките можат да се откажат од надоместоците за заеми на земјоделците и да ги продолжат роковите за отплата; може да се вбризга капитал во земјоделскиот сектор за да им помогне на малите и средни агробизниси – и нивната работна сила – да останат во живот.

Share
Прочитај повеќе