ИЕА: Цените на нафтата нема да имаат континуиран и драматичен раст

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) соопшти дека цените на „црното злато“ веројатно нема да растат драматично и континуирано, и покрај очекувањата дека кампањите за вакцинација подоцна, во текот на годината, ќе ја зголемат побарувачката за нафта.

Share
Прочитај повеќе

Државата ќе интервенира со субвенции за помош и на лозарите и на винариите, визбите да го почитуваат договорот за откупните цени

Со 4 денари државата ќе интервенира за вранецот и смедеревката, а со 2 денари ќе интервенира за високосортното грозје. Дополнително се останува на супституција на транспортот со 20 отсто на транспортните трошоци за наливното вино, и 30 проценти супституција за флашираното вино.

Share
Прочитај повеќе

Од утре престанува да важи Одлуката за определување на највисоките цени на одделни производи

Од утре престанува да важи Одлуката за определување на највисоките цени на одделни производи во трговијата на големо и трговијата на мало, а која се однесуваше на: леб, сол, шеќер, зејтин, млеко и млечни производи, јајца, брашно, месо, тестенини, лекови, лична заштитна опрема, средства за лична хигиена и дезифекциони средства, потрошен медицински материјал, медицинска опрема и апарати.

Share
Прочитај повеќе

Крајот на вонредната состојба ќе ги „одмрзне“ цените на маските, јужното овошје и основните прехранбени производи

Министерството за економија ги информира трговците на мало и на големо дека со крајот на вонредната состојба престанува да важи обврската највисоката трговска маржа на портокалите, мандарините, грејпфрутот и лимоните на трговците поединци кои учествуваат во трговскиот ланец во трговијата на големо да се определи во вкупен износ до 10 отсто, односно до 15 отсто во трговијата на мало.

Share
Прочитај повеќе

Компаниите да ги почитуваат одлуките за замрзнување на цените, казните се до осум илјади евра

Државниот пазарен инспекторат од 19 до 22 март спровел 869 надзори за контрола на замрзнатите цени, при што кај одредени трговци од малопродажба е констатирана промена на цените на неколку производи, но субјектите, како што беше соопштено вчера, се веднаш задолжени да постапат по одлуката и да ги вратат старите цени од 11 март годинава.

Share
Прочитај повеќе

Цени на дозволи за 2020 година за рекреативен риболов на Акумулација Стрежево

Ги известуваме сите заинтересирани граѓани дека ЈП “Стрежево” – Битола планира од февруари да започне со издавање на дозволи за вршење на рекреативен риболов за рекреативната зона “Акумулација Стрежево” за 2020 година.

Share
Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството, октомври 2019 година

Во октомври 2019 година, во споредба со октомври 2018 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 96.9, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 99.4.

Share
Прочитај повеќе

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 2.2 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 4.8 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во мај 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.2 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 4.8 %.

Share
Прочитај повеќе

Пораст кај цените во земјоделството

Во март 2019 година, во споредба со март 2018 година, цените на инпутот, односно тековно потрошени средства во земјоделството се зголемиле за 2,4 отсто, а индексот на цените на инпут 2, односно средства наменети за инвестиции во земјоделството се намалиле за 1,6 отсто.

Share
Прочитај повеќе

Со поврзување на земјоделците и откупувачите до сигурен откуп и стабилни цени

Преку овој проект Министерството ќе го поддржи и финансира приватниот сектор односно оние кои ќе сакаат да подигнат преработувачки капацитети во делот на решавањето на проблемот со јаболката, или ќе сакаат да направат сушара за сливи или други капацитети кои ќе бидат оценети како приоритетни. Инаку, во Програмата за рурален развој во 2019 година МЗШВ издвои 4 милиони евра кои ќе бидат насочени кон преработувачката индустрија односно на проектите кои се однесуваат на пласманот и на решавање на вишокот со земјоделски производи.

Share
Прочитај повеќе