Болести кај праската

На крајот на април, но претежно во текот на мај, од дрвото излегуваат пеперутки, поставувајќи јајца на врвовите на гранчињата. Гасениците влегуваат во овошјето, каде што се развиваат, хранејќи се со месото од овошјето.

Share
Прочитај повеќе

Сузбивање на јаболковиот црв

Поставување на ловни појаси од ребреста хартија околу стеблата на јаболката за ловење на гасениците кои се подготвуваат за презимување или куклење. За првата генерација ловните појаси се поставуваат во мај, а се отстрануваат кон средината на јуни. За втората генерација се поставуваат во јули, а се отстрануваат по бербата на јаболката. По отстранувањето, ловните појаси, заедно со уловените гасеници, се спалуваат. Пожелно е и отстранување на паднатите црвливи плодови од овоштарниците.

Share
Прочитај повеќе