Околу 550 илјади евра ќе се исплатат на земјоделците од Росоман за штетите од елементарните непогоди во 2021 година

Николовски од Росоман, посочи дека на средбата со земјоделците од Росоман разговарано е и за алтернативни пазари за извоз на праски со оглед на воениот конфликт помеѓу Русија и Украина. Исто така, министерот информираше и за мерките од новата програма за интервентниот фонд и за новиот модел на авансно субвенционирање кој за прв пат старува од оваа година и тоа токму со овоштарите.

Share
Прочитај повеќе

Поплавите во Германија причинија штета од неколку милијарди евра

Досега во Германија загинаа 157 лица во поплавите предизвикани од невремето кое ја зафати земјата, но се стравува дека бројот ќе биде уште поголем.

Share
Прочитај повеќе

Во Росоман ќе се проценуваат штетите на овошките од пролетниот мраз

Советот на општина Росоман ја задолжи Комисијата за проценка на штети за седум дена да ги процени оштетувањата од пролетен мраз кај овошките.

Share
Прочитај повеќе

Раст и на издадените полиси и на исплатените штети во земјоделството

Според официјалните податоци на АСО, продажбата на полиси за сите класи земјоделско осигурување од 2017 година до лани е зголемена за 2,5 пати.

Share
Прочитај повеќе

Снегот во Струмичко добредојден за житните култури, од студот се регистрираат штети кај расадот

Снегот во Струмичко е добредојден за житните култури, но студот предизвикува проблеми на расадот кај одредени градинарски култури кои ќе се садат на отворено подоцна, информираат градинари од Струмичко

Share
Прочитај повеќе

Известување за достава на барања за проценка на штети

По вчерашното невреме во Битолско се повикуваат сите земјоделци од општината, во чии што земјоделски површини е направена штета, најдоцна до 13.07.2020 до 15:30 часот, да достават:

Барање до Комисијата за проценка на штета;
Имотен лист од површината на која се наоѓа земјоделската култура.

Share
Прочитај повеќе

Димковски на увид на штетите од град во Трстеник

-И покрај тоа што штетите се на мали површини, оваа Влада преку локалната самоуправа формираше комисии кои се веќе на терен и ги лоцираат и утврдуваат истите и врз основа на тоа ќе бидат исплатени штетите на индивидуалните сопственици, од страна на владината комисија за штети, истакна Димковски. 

Share
Прочитај повеќе

Општина Росоман со ЈАВЕН ПОВИК за пријавување на штети на земјоделските насади од атмосферска непогода – мраз и слана

Општина Росоман ги повикува граѓаните кои имаат материјални штети на земјоделските насади предизвикани од атмосферската непогода – мраз и слана која ја зафати територијата на општина Росоман во деновите 17,18,19 и 20 Март 2020 година и 15 и 16 Април 2020 година да ја пријават штетата на своите насади по електронски пат на opstrosoman@yahoo.com.

Share
Прочитај повеќе

Исплатена државната помош за невремето од 2018 и 2019 година за земјоделците од прилепско

Земјоделците од селата Мало, Големо Коњари, населбата Варош, како и од Канатларци и Тополчани од понеделник, 13 ти април, на своите сметки ќе можат да ја подигнат финансиската помош од Буџетот на државата, како надомест за штетата од елементарна непогода која ги уништи земјоделските насади од тутун, житни и градинарски култури.

Share
Прочитај повеќе

Готови се проценките по незапамтеното невреме во Преспа: Колкави се штетите?

Во Преспа при невремето кое се случи месецов уништени се плодовите, јаболковите стебла, а дел од нив нема да имаат род и следната година.

Share
Прочитај повеќе