Авионско прскање против комарци во Штип

На територијата на општина Штип денеска се спроведува  авионска дезинсекција со цел уништување на возрасните комарци. Запрашувањето се спроведува во периодот од 5 до 07:30 часот наутро.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Ставаме силен фокус на зголемување на примарното земјоделско производство на сончоглед

-Ставаме силен фокус на зголемување на примарното земјоделско производство на сончоглед, преку навремена исплата на субвенциите, даваме силна поддршка на развојот на договорното производство, го зголемуваме домашно производство, а со тоа даваме сигурност на граѓаните за основните прехранбени производи, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Во Штип се потпишаа 216 договори за нови 503 ха државна земја

Министерот Љупчо Николовски, вчера беше во Штип. Во овој регион се потпишаа договори за доделување на нови 503 хектари земја од последните два јавни повици. Дел од договорите вчера и лично им се доделија на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Од денеска целосно затворен сообраќајот на делницата помеѓу клучките Штип-Запад и Штип-Југ

Автомото сојузот на Македонија (АМСМ) информира дека од денеска целосно ќе биде затворен сообраќајот на делницата помеѓу клучките Штип-Запад и Штип-Југ.

Share
Прочитај повеќе

Штип добива две нови индустриски зони

Нови парцели за индустриски капацитет се оформуваат во близина на штипската приградска населба Три Чешми, со цел да им се излезе во пресрет на барањата на бизнис-заедницата, која бара и сака да инвестира во нови објекти.

Share
Прочитај повеќе

Вицепремиерот Николовски: Владата даде согласност за 7,5 милиони евра за брана на реката Отиња кај Штип

За капиталниот проект во македонскиот Исток, брана на река Отиња со придружни објекти, Владата даде согласност за поддршка со буџетски средства, 7,5 милиони евра во следните три години:

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Штип: Преку ХС Злетовица, жителите од североисточниот регион ќе имаат навремено снабдување со чиста вода за пиење

-Отворен е јавниот оглас за избор на изведувач за пречистителната станица за вода за пиење во Штип, којашто ќе биде поврзана со хидросистемот Злетовица, каде што имаме изградено систем од порано но не е во функција. На 5-ти фервруари се затвора повикот, ќе се разгледаат понудите и многу брзо ќе се започне со градежните активности бидејќи парите се веќе обезбедени од МЗШВ, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Искористени максимално средствата од ИПАРД програмата

Оваа година е историска за искористување на средствата од ИПАРД програмата, со што државата првпат не плаќа пенали за неискористување на овие европски средства.

Share
Прочитај повеќе

Димковски : Заедно со локалната самоуправа активно работиме во спроведување на мерките за превенција од појава и ширење на болеста африканска свинска чума.

„Би сакал да нагласам дека сите превентивни мерки што ги преземаме се за намалување на ризикот од африканска свинска чума, со градоначалникот Бочварски и со ветеринарната стануца тука во Штип ги разгледавме сите мерки кои ги преземавме ние како министерство, затоа што секако, први кои би се соочиле со оваа болест се ветеринарните амбуланти и локалната самоуправа. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, веќе ја подготви програмата со која од 1 септември до 15 октомври сточарите кои не ги исполнуваат биосигурносните мерки ќе добијат парична сума од 3 илјади денари по глава. “, изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Со изградбата на браната Отиње ќе се овозможи наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина

Изградбата на оваа брана ќе придонесе за навремено обезбедување на техничка вода, заштита од поплави, сурова вода за пиење, но и она што е најважно за секторот земјоделство, со водата од браната ќе се овозможи и наводнување на околу 200 хектари земјоделска површина.

Share
Прочитај повеќе