Николовски: Овозможуваме дополнителни директни плаќања од 3 денари по килограм за одржување на постоечките јаболкови насади и остварено производство на јаболка

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска ги презентираше програмите за работа на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во 2023 година. 

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ за проблемот со пласманот на јаболката во Русија: Ургентно ќе се изготви план со мерки кои ќе се преземат во следниот период

Од 1 декември Русија воведе привремени ограничувања за испорака на сите растителни производи од Македонија поради откривањето на кафеава мермерна бубачка во јаболката.

Share
Прочитај повеќе

Блерим Бесими со признание за „Најуспешен производител на квалитетни јаболка во Преспанскиот регион“

-Ова признание посебно ми значи, затоа што кога толку многу се трудиш и работиш и кога некој ќе те повика да ти каже дека признанието е твое, чувството е неопишливо. Вакви признанија добивал и мојот татко и мојот дедо, и среќен сум што го продолжувам ланецот на успеси, истакна Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Димковски од Ресен: Добиена е нова согласност за набавка на пластични гајби, преку ИПАРД Програмата, Мерка 1

Кофинансирањето ќе биде од 50% до 75%, а со набавка на овие пластични гајби кои се со капацитет до 20, на земјоделците им се олеснува бербата, транспортот и складирање на јаболката.
Секако останува и набавката на бокс палети на кои капацитетот е 300 килограми.

Share
Прочитај повеќе

Совети за успешно производство на јаболка и голем принос

Стеблата на плодните дрвја кои имаат  слаба бујност полесно се разретчуваат во споредба со бујните дрвја што опаѓаат ако претходната година била  многу плодна.

Share
Прочитај повеќе

Исплатени 137,3 милиони денари за јаболкарите, кои од реколтата 2018 ги предале јаболката кај регистриран откупувач

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска на сметките на 1.566  субјекти исплати вкупно 137,3 милиони денари за мерката „Директни плаќања за произведено и предадено јаболко кај регистриран откупувач.“

Share
Прочитај повеќе

Исплатени 137,3 милиони денари за јаболкарите, кои од реколата 2018 ги предале јаболките кај регистриран откупувач

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска на сметките на 1.566  субјекти исплати вкупно 137,3 милиони денари за мерката „Директни плаќања за произведено и предадено јаболко кај регистриран откупувач.“

Share
Прочитај повеќе

Како влијае мрежата против град на јаболкото и крушата?

Во зависност од сортата и географската област на одгледување, треба да се искористи вистинскиот процент на засенчување на плантажата. Во региони каде што нема доволна сончева светлина, за култури за кои е потребно високо зрачење, се препорачуваат транспарентни мрежи; напротив, на сончеви места и во помалку бујни овоштарници, темно обоената мрежа е потребна за да се гарантира подобар фактор на засенчување и да се намалат штетите предизвикани од сончевите зраци

Share
Прочитај повеќе

Започна поднесувањето на барања за субвенции за произведени и предадени јаболки од реколта 2018-та

Од вчера до 15- ти октомври, сите земјоделци кои произвеле јаболка во реколта 2018- та година и количините ги предале на регистриран откупувач во периодот од 12- ти октомври 2018- та година до 25-ти јуни 2019 – та година, ќе можат да поднесат барања за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено јаболко.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Се исплатија 106 милиони денари за интервентната мерка за индустриско јаболко

На средбата со градоначалникот беа презентирани активностите коишто ги презема општината во секторот земјоделство во делот на создавање на услови за обезбедување на модерни откупни и преработувачки центри, со коишто ќе се овозможи сигурен пласман и откупот на јаболката, како и капиталните проекти кои општина Ресен ќе ги реализира преку мерките од Програмата за рурален развој.

Share
Прочитај повеќе