Министерот Хоџа одржа состанок со одгледувачите на овци

Состанокот беше организиран со цел да се обезбеди темелен и навремено подготвен старт на откупот на пролетно јагне.

Share
Прочитај повеќе

Исплатени 88,6 милиони денари субвенции за задржано женско јагне и јаре

На сметките на 3.179 сточари кои имаат задржано женско јагне денеска се исплатени над 78 милиони денари, а на 1.766 сточари  за задржано женско јаре исплатени се околу 10,5 милиони  денари.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Следува исплата на мерките од 400 денари за предадено јагне во регистрирани кланични капацитети како и за дополнителната мерка од 700 денари за оставено женско јагне

Денеска околу 110 милиони денари се префрлени за сервисирање на заостанати обврски и прво што ќе се исплати ќе биде дополнителната субвенција од 400 денари за предадено јагне во регистрирани кланични капацитети  како и за дополнителната мерка од 700 денари за оставено женско јагне во сточниот фонд“, додаде Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Надминат проблемот со откупот на дебарските јагниња

Проблемот со откупот на јагнињата од дебарскиот регион е надминат, информираше градоначалникот на Дебар, Хекуран Дука, кој раководи и со општинскиот Оперативен штаб.

Share
Прочитај повеќе

Македонските јагниња за 8 Март ќе патуваат за Италија

Корона вирусот не го запре извозот на македонското јагне во Италија и Хрватска. И покрај мерките за заштита кои се спроведуваат во Италија меѓу кој и карантин и забрана за влез и излез во некои делови, сепак извозот на македонското јагне засега се одвива непречено.

Share
Прочитај повеќе

До 31 декември е продолжен рокот за поднесување на барање за предадено јагне во кланичен капацитет

Ве известуваме дека е продолжен рокот за поднесувањето на Барање за дополнителни директни плаќања за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет 2019 година.

Share
Прочитај повеќе

До 31 декември е продолжен рокот за поднесување на барање за предадено јагне во кланичен капацитет

Ве известуваме дека е продолжен рокот за поднесувањето на Барање за дополнителни директни плаќања за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет 2019 година.
РОКОТ за поднесување е до 31 ДЕКЕМВРИ 2019 година.

Share
Прочитај повеќе

Дополнителна субвенција од 400 денари за предадено јагне

За да се намалат загубите на одгледувачите на овци Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство одлучи да воведе нова дополнителна подмерка за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет во висина од 400 денари по грло.

Share
Прочитај повеќе

Работна средба во МЗШВ за состојбата со откупот на јагне

Денеска Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со својот тим и со посебната советничка за земјоделство на Претседателот на Владата на РСМ, Ленче Николовска, имаше работен состанок со откупувачите, претставниците од кланиците и извозниците на јагне за состојбата со откупот.
-Се очекува откупот да тече непречено, а ние како ресорно министерство ќе ја следиме состојбата и нема да дозволиме сточарите одгледувачи на овци да имаат загуба од нивниот производ, рече Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Денес во МЗШВ, ќе се одржи годишното собрание на Сојузот на овчари

Денеска ќе се одржи годишното собрание на Сојузот на овчари, во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Share
Прочитај повеќе