Садење јагоди- практични совети

Вести Градинарство Совети

Многу важна работа во производството на јагода е изборот на локација и квалитетна подготовка на почвата.

Share

Зимски работи околу смоквата

Вести Градинарство Совети

За својот раст и плодност, смоквата бара големи количини на сончева светлина, што може да се овозможи само со соодветно зимско режење со коесе разретчува само центарот на крошната.

Share

Власта ќе ги зголемува мерките за младите земјоделци преку буџетот за 2020 година

Вести

Со буџетот за 2020 година се одвојуваат 16.5 милиони евра за земјоделците, преработувачите, занаетчиите, трговците, угостителите и други физички и правни лица, чии инвестиции се насочени во руралните средини.

Share

Одржана експертска мисија за собирање на податоци во однос на ЕФСА

Вести

Целта на оваа експертска мисија е да обезбеди експертиза преку трансфер на знаења и искуства, а со цел зголемување на ефикасноста при собирање на податоци, анализа на податоци и процена на ризик, да се хармонизираат и насочат соодветните извештаи со ЕФСА барањата, да се зголеми координацијата на активностите помеѓу најразлични засегнати страни (лаборатории и надлежни органи).

Share

Презентирани обврските за водење евиденција на добиточните пазари

Вести

На учесниците  на работилницата, поделени им беа упатства за работа и информативни брошури за постапката за евидентирање на животните, а детално беше објаснето и кои документи треба да ги поседуваат сопствениците и превозниците на животни при движење на животните кон добиточните пазари.

Share

Се враќа интересот за одгледување сончоглед, новите договори со гарантирана цена

Вести Полјоделство

– Лани откупивме 2.300 тони, годинава со договорното производство имаме околу 7.000 тони сончоглед од домашно производство. Задоволни сме од откупот, заштедивме девизи за увоз, а не охрабрија и земјоделците со желбата да сеат и полека да го враќаме сончогледот на македонските ниви, изјави генералниот директор на „Благој Ѓорев“, Горанчо Лазов.

Share

Привршува кампањата за бесплатно микрочипирање на милениците

Вести

Aгенцијата за храна и ветеринарство апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат милениците. За оваа намена, АХВ обезбеди 100 илјади микрочипови, како дел од активностите за спроведување на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните.

Share

Ракија од малини? Да, и тоа е можно!

Вести Лозарство Овоштарство Совети

– Ставив 70 килограми ферментирана капина во тенџере, потоа додавам 10 килограми шеќер растопен во 30 литри топла вода и потоа сето тоа добро се меша .Ферментацијата започнува веднаш по мешањето. По три недели смесата оди во котел и почнува да се пече (дестилира). Еден котел со таков состав произведе 18 литри ракија. Истата постапка се користи за подготовка на малина, црница, јагода, банана.

Share

ПАЛАМИДА – Тежок плевел што тешко се контролира

Вести Градинарство Овоштарство Полјоделство Совети

Дали знаете што имаат заедничко сите земјоделци, без разлика дали се лозари,  или одгледувачи на овошје? Плевел! Во справувањето со овие досадни и тешки растенија што можат значително да ги намалат приносите на земјоделските култури, повеќето посегнуваат кон разни видови хербициди. Сепак, земјоделците честопати се во дилема за тоа кој лек е најефикасен против одредено плевелно растение.

Share

Не горете ги пласичните амбалажи од  пестицидите! Може да биде исклучително опасно!

Вести Совети

Зошто? За пакување на пестициди се користат полиетиленски шишиња, кои, заради нивната висока молекуларна тежина, се практично неразградливи во природата.

Share