Селами: Полошкиот регион ќе развие 13 проекти со буџет од 194.922.194 денари

Полошкиот регион во Република Северна Македонија е еден од регионите што има поширока застапеност во земјоделскиот сектор и широк опсег на плодно земјоделско земјиште, каде што голем дел од местата, особено во околните села, главно се занимава со земјоделски активности и единствено постоење на земјоделците во овој регион е тоа.

Share
Прочитај повеќе

Време е за револуција во земјоделството

Претстојат седум години во кои ќе треба да се распредели безмалку уште една милијарда евра – средства кои државата ги обезбедува од буџетот и други извори како претпристапните инструменти на ЕУ. Тој плански период ќе мора да се вгради во долгорочна стратегија чија цел ќе биде целосно самостоен, независен, професионален и профитабилен земјоделец.

Share
Прочитај повеќе

Повик за изразување на интерес за учество во консолидација на земјоделско земјиште

Право на учество имаат групи на сопственици на земјоделско земјиште чиешто земјиште се наоѓа на иста територија (во едно или повеќе села, или во дел од село/микро-локација, кои претставуваат делови од една или неколку соседни катастарски општини).
Рокот за доставување на изјавите за интерес е 1 јули 2019 година до 16:00 часот

Share
Прочитај повеќе

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, изминатиот период имаше интензивни работни средби со амбасадорката на Република Хрватска во РСМ, Данијела Баришиќ, а беше испратено и писмо до хрватскиот министер за земјоделство Томислав Толушиќ.  Сега, вината со потекло од Република Северна Македонија ќе можат да се рекламираат и промовираат во Република Хрватска. Ова е од големо значeње за винарските визби, бидејќи Хрватска е втора извозна дестинација за вино во шише од Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со 202 капитални проекти изработени од 80 општини и 8 Плански региони, создаваме услови за подобар и достоинствен живот

-Со 202 капитални проекти изработени од 80 општини и 8 Плански региони, создаваме услови за подобар и достоинствен живот за граѓаните во сите општини во државата, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Потпишани 318 договори за јавниот повик за давање на државно земјоделско земјиште под закуп до 3 хектари

-Со овие договори доделуваме 600 хектари земјоделско земјиште за локации за коишто самите земјоделци поднесоа понуди каде што има слободна земја, истакна Николовски. 
Со јавните повици од овој тип се придонесува за зголемување на обработливите земјоделски површини и се става во функција цело необработено земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Се одржа првиот конститутивен состанок на Советот за земјоделство и рурален развој

Во овој совет членуваат претставници од високообразовните и научните институции, земјоделски здруженија, стопански комори, локални самоуправи и сите други чинители во секторот земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Создаваме услови за сигурен пласман и дистрибуција на земјоделските производи

-Проектот „Изработка на анализи за спроведување на инвестиции за изградба на откупно-дистрибутивни центри“ го подготви Факултетот за земјоделски науки и храна. Ние го поддржавме бидејќи ги опфаќа потребните сегменти за можни решенија и насоки за успешно функционирање на откупот и дистибуцијата на овошје и зеленчук, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство

-Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство. Ова е доказ дека носиме добри политики, кои даваат одлични резултати, истакна министерот Љупчо Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Гоце Георгиевски еден од можните наследници на Николовски во МЗШВ

Повеќе медиуми веќе го објавија името на Гоце Георгиевски, актуелниот советник на министерот за земјоделство, Љупчо Николовски. 
Веќе неколку дена кружат неколку имиња од кои засега најголем впечаток како најдобро решение за МЗШВ остава Гоце Георгиевски.

Share
Прочитај повеќе