Се истражува загаденоста на Пеленица, според прелиминарните резултати линданот е присутен

Со години се зборува дека освен во малата и големата депонија во ОХИС, каде е закопана огромна количина на линдан, истиот е присутен и на локацијата Пеленица, во населба Драчево. 

Share
Прочитај повеќе

ЕУ и ОН со пораки за зачувување на природата и културното наследство во Охридскиот регион

Заедно со нашите пријатели од ЕУ, започнавме повеќегодишна отворена кампања наречена „Се грижам“ за да инспирираме поголем ангажман за спречување на климатските промени и заштита на нашата животна средина.

Share
Прочитај повеќе

Во Вевчани отворена канцеларија за одржливо управување на заштитеното подрачје Вевчански извори

Центарот за истражување и информирање за животна средина Еко-свест денеска во Вевчани отвори канцеларија во рамките на проектот „Поддршка на одржливо управување на заштитеното подрачје Вевчански извори“.

Share
Прочитај повеќе

Само осум дозволи годинава се издадени за собирање на лековити растенија и шумски плодови на територија на кавадаречка и росоманска општина

Само осум дозволи се побарани и издадени годинава за собирање на лековити растенија и шумски плодови на територија на кавадаречка и росоманска општина.

Share
Прочитај повеќе

Стартува постапката за поевтина струја за дел од прехранбената индустрија, водостопанствата и училишта

Заинтересираните од прехранбената индустрија, водостопанствата и училиштата најдоцна до 20 ноември до ЕСМ продажба треба да ги достават потребните документи за склучување на договор за снабдување со поевтина електрична енергија од 1 декември.

Share
Прочитај повеќе

„Вкуси ја традицијата – Прв национален саем за храна и пијалоци“

На просторот во Градски парк, ќе бидат поставени над 200 штандови со производи, ќе се подготвува вкусна традиционална храна од познати готвачи, а предвидено е и детско катче, со цел на децата одблизу да им се претстават домашните земјоделски произвоиди, храна и пијалоци.

Share
Прочитај повеќе

Доделени грантовите до 6000 евра за мерката Рурална жена

-На повикот аплицираа вкупно 132 жени земјоделки. Од нив, 70 ги исполнија условите и одобрен им е грант во вредност до 6000 евра по корисник, рече Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Отповикување на небезбеден производ УХТ ТРАЈНО МЛЕКО, МИЛКАНО 3,2%

Крајните потрошувачи кои гo имаат купено горенаведениoт производ со посочениот сериски број/лот, истиот да нe гo консумираат и да гo вратат на местото од каде гo купиле.

Share
Прочитај повеќе

Денеска ќе се доделат договори за мерката Рурална жена

Денеска со почеток во 12:30 часот, во Клубот на пратеници ќе се одржи настан по повод доделување договори за мерката Рурална жена.

Share
Прочитај повеќе

Поддршка од земјоделците во Ресен за новиот предлог модел во субвенционирањето

Земјоделците преку новиот модел за субвенционирање добиваат авансна исплата на 30% од субвенциите. Оваа 2022 година авансната исплата на субвенциите ја започнуваме токму со исплатата кон овоштарите, како пилот проект, а веќе од следната 2023 година авасно ќе се исплаќаат субвенциите кон сите земјоделци. 

Share
Прочитај повеќе